‘SLUČAJ SPODOBA‘

Konačni epilog burne emisije ‘Otvoreno‘: Vidović Krišto tužila Macana, sud ga oslobodio

Drugostupanjski sud, Županijski sud u Zagrebu, usvojio je žalbu Macana i oslobodio ga plaćanja odštete Karolini Vidović Krišto

Sporna emisija 'Otvoreno' u kojoj su se porječkali Karolina Vidović Krišto i Krešimir Macan

 Hrt Screenshot

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto žestoko su se posvađali u studiju HTV-a tijekom emisije "Otvoreno" u srpnju 2020. godine. Nakon razmjene nekoliko verbalnih šamara, Macan je zastupnici Vidović Krišto rekao da njezino izlaganje mora prekinuti "jer je ne želi slušati", na što mu je ona poručila da (ako je tako) slobodno napusti studio.

Macan je ustao, a prije nego što je izašao iz studija poručio je: "S ovom spodobom ne želim sudjelovati u emisiji".

Zbog te opaske Vidović Krišto ga je tužila, a u srpnju 2021. godine Macan je na nepravomoćno osuđen. Iako je zastupnica Karolina Vidović Krišto tražila 50 tisuća kuna odštete, sud je Macanu naložio da joj mora platiti 8.000 kuna i podmiriti sudske troškove od nekih 800 kuna.

Macan je odmah najavio žalbu na tu presudu i rekao kako očekuje oslobađajuću presudu jer je, kaže, riječ o vrijednosnom sudu.

Drugostupanjski sud, Županijski sud u Zagrebu, žalbu je usvojio i oslobodio Macana od plaćanja odštete Karolini Vidović Krišto.

- Oslobođen! Drugostupanjskom odlukom Županijskog suda u Zagrebu odbija se tužba Karoline Vidović Krišto protiv mene u parničnom postupku i nalaže joj se da mi plati sudske troškove. "Spodoba" u ovom kontekstu je vrijednosni sud i sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH političari moraju biti spremni istrpiti puno više toga nego obični građani. Citat iz presude: "Suprotno tome, sud je imao u vidu da je tužiteljica politička osoba poznata javnosti, da su sporne izjave tuženika iznesene u sklopu rasprava u javnom interesu, kao i da izjave tuženika o tužiteljici nisu negativnije od izjava tužiteljice iznesenih u njenom političkom djelovanju protiv njezinih neistomišljenika u spornom događaju te je tužiteljica morala računati da će njezine izjave izazvati reakcije" - pohvalio se Krešimir Macan danas putem Facebooka.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto kratko je za Jutarnji list komentirala drugostupanjsku presudu: "Ništa me ne iznenađuje od hrvatskog pravosuđa. Oni su zaštitnici korupcije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:31