PRVI RED DO MORA

Konačni kraj eldorada za bespravnu gradnju, kap koja je prelila čašu bila je nakaradna zgrada restorana

Ilegalna gradnja je ogroman problem u Općini Medulin i donesen je čitav niz odluka koji idu ka umanjenju tog problema i sprječavanju takozvanih manipulacija

Ivan Kirac i Vladimir Veljović

 press

Kako se zapravo gradi u Medulinu, turističkom rekorderu koji već godinama ima velikih problema oko gradnje svega i svačega, jasno se vidi na primjeru izgradnje zgrade jednog budućeg restorana na medulinskoj šetnici do popularne pješčane plaže Bjeca. Riječ je o zgradi sa dva kata i prizemljem koja se izgradila u kratko vrijeme prvi red do mora, i to bez cjelovite građevinske dozvole. Zgrada ima dozvolu za prizemlje i krovnu terasu, a investitorica Marica Jakić, odlučila je bez dozvole izgraditi još dvije etaže i onda naknadno zatražiti dozvolu. Baš, kako kako to rade svi u Medulinu, otkrila je novinarima.

No, ovaj put na to Općina Medulin nije zažmirila, kao očito puno puta prije toga, već je odlučila reći ne. Čim su shvatili da se gradi dalje bez dozvole i da zgrada umjesto krovne terase poprima nove obrise koji nemaju nikakve veze s onime što je predano u zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole, pozvali su građevinsku inspekciju. I ona je zatvorila gradilište te zatražila od investitora da dovedu gradnju u red – ishode dodatak dozvoli ili sruše do onoga za što ju imaju. I do tog trena ne bi trebali graditi.

image

Bespravno gradilište u Medulinu

Press

No, naravno da medulinska praksa pokazuje drugačije ponašanje. Radnici su do jučer bili na gradilištu i radili kontra nalogu inspekcije. Očito je to medulinske vlasti dodatni razljutilo pa su odlučili ovaj eklatantni primjer kako se gradi i radi u njihovom mjestu pokazati javnosti. Danas su sazvali konferenciju za novinare ispred polulegalne građevine, dok su njihovo izlaganje sa strane slušali investitorica i njezin odvjetnik Dino Čekada.

-Prijava gradnje je bila u skladu s građevinskom dozvolom i kada se odstupilo od građevinske dozvole pozvali smo građevinsku inspekciju, koja je zatvorila gradilište. Ali usprkos tome gradnja se nastavila. Imaju dozvolu za prizemlje, a za prvi i drugi kat nije izdana građevinska dozvola. Za prizemlje i terasu na krovu je dozvolu izdala Općina Medulin. Mještani su se žalili i komunalni redari su izašli na teren. Investitori su potom predali zahtjev za dopunu građevinske dozvole. Zahtjev je predan 15. veljače, i po tom predmetu se radi. Građevinska inspekcija je dala nalog da se privatni investitor treba svesti u okvire. Ili ishodovati građevinsku dozvolu ukoliko zadovoljava plan ili građevinu svesti u prvobitno stanje, kazao je medulinski načelnik Ivan Kirac koji je osudio ovakav način postupanja. S njime se složio o predsjednik tamošnjeg općinskog vijeća Vladimir Veljović.

image

Bespravno gradilište

Press

-Cijelo općinsko vijeće osuđuje gradnju bez građevinske dozvole i gradnju protivnu zabranama gradnje te bespravnu gradnju. Bespravna grada je ogroman problem u Općini Medulin i donesen je čitav niz odluka koji idu ka umanjenju tog problema i sprječavanju takozvanih manipulacija unutar prostora gdje se na „kreativan” način radi na izbjegavanu propisa, izjavio je Veljović.

Zanimljivo je da investitorica pritom nije htjela reći ništa u svoju obranu, a njezin odvjetnik nije htio odgovarati na pitanja novinara, već je kazao da i oni podržavaju borbu protiv bespravne gradnje.

-Podržavamo Istarsku županiju i Općinu Medulin u sprječavanju i uklanjanju bespravne gradnje. Ali nalazimo se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ovo je građevinska zona i ovdje je dozvoljena gradnja. Ovdje se ne radi o rasparceliranju poljoprivrednih parcela i postavljenju kamp-kućica. Izdana je pravomoćna građevinska dozvola. Građeno je po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli i nakon toga je tražena izmjena po toj građevinskoj dozvoli. Zgrada je izgrađena sukladno projektnoj dokumentaciji i prostorno planskoj dokumentaciji. Općina ima 30 dana rok za donošenje rješenja. No, načelnik je već dao do znanja da neće izdati građevinsku dozvolu, zaključio je odvjetnik.

image

Gradilište u Istri

Press

Inače, Medulin je kao i mnoge općine te gradovi u Istri pravi rasadnik bespravne gradnje. Doduše, Kirac danas nije znao reći koji je točan broj ilegalnih građevina na njihovom području. Najviše ih muči bespravna gradnja na području Kamenjaka

- Komunalno redarstvo je svakodnevno na terenu i kontrolira sve što se događa u prostoru van građevinskog i unutar građevinskog područja. Na Kamenjaku imamo 300 takvih slučajeva. Počeli smo uklanjati kamp-kućice i donijeli smo mjeru da se ne uklanja humus jer to prejudicira gradnju temelja. Isto tako, na poljoprivrednom zemljištu ne smiju se graditi betonski zidovi ili zidovi od betonskih blokova, zaključio je Kirac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:14