ARBITRAŽNA BITKA ZA INU

KONAČNI OBRAČUN S MOL-om Prvo se ročište otegnulo na 6 sati: 'Sve je tajna, ne mogu ništa reći'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je večeras kako je realni optimist te kako "možemo biti zadovoljni kako je proteklo prvo ročište" pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu u povodu tužbe koju je protiv mađarskog MOL-a podnijela hrvatska Vlada tražeći da se dionički ugovor s MOL-om o Ini iz 2009. godine proglasi ništetnim.

Hrvatski pravni tim iznio je danas argumente o tome da je ugovor s MOL-om o upravljačkim pravima u Ini i plinskom poslovanju nezakonit. Najjači argument za to je pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena MOL-u.

"Ja sam realni optimist i možemo biti zadovoljni kako je proteklo prvo ročište", izjavio je Vrdoljak u razgovoru za Novu TV u Parizu.

Na upit može li reći je li hrvatska strana danas tražila da se privremeno stavi izvan snage neke odredbe iz trenutno važećeg dioničarskog ugovora, Vrdoljak je podsjetio na pravila arbitražnog suda o tome da sam postupak, detalji i sadržaj ročišta ne mogu biti javni.

Istaknuo je profesionalni pristup hrvatskog pravnog tima, ocijenivši kako su bili odlični i proceduralno i pravno i napravili su svoj posao u onom što smo željeli, prezentirati što je hrvatski nacionalni interes i što je ono što želimo za svoju državu obraniti u ovom postupku.

Na pitanje može li arbitraža utjecati na samu promjenu trenutačnih odnosa snaga između Vlade i MOL-a, Vrdoljak je rekao kako su "dosta tvrdi stavovi kolega iz MOL-a bili od početka pregovora ili svakog drugog postupka u Ina- MOL slučaju" te da se nada da će "oni malo omekšati i shvatiti da moraju biti partneri Republici Hrvatskoj".

Svaki korak koji radimo dokazuje im da je došla ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima, da je ono kako se prije radilo stvar prošlosti, istaknuo je Vrdoljak.

'Dogovor je uvijek moguć, neću odustati od pregovora'

Na pitanje je li moguć dogovor s MOL-om i tijekom ovog arbitražnog postupka odgovorio je kako je dogovor uvijek moguć. "Volio bih da do ove arbitraže nije došlo nego da smo se uspjeli prije dogovoriti, kao što bih volio i da oni nisu pokrenuli arbitražu protiv RH", naglasio je.

Uvijek otvaram vrata da nastavimo razgovore i da do dogovora dođe prije kraja arbitraže, ali nikada po cijenu da žrtvujemo neke nacionalne interese, istaknuo je najavljujući kako će sigurno pozvati kolege (iz MOL-a) na jesen na novi krug razgovora.

"Neću odustati od šanse da s njima pregovaramo i da u konačnici dođemo do dogovora. To bi bilo sigurno bolje rješenje i za njih i za Inu i za državu, za sve građane i zaposlenike Ine. Ako oni ne pristanu da u pregovorima popuste svoje pozicije, onda će to riješiti ovakve arbitraže.

Kazao je kako od MOL-a u pregovorima očekuje ono što je, kao okvir pregovora zadala Vlade RH. A to je da je Ina samostalno vertikalno integrirana kompanija, koja se s Vladom kao strateškim partnerom, mora dogovarati o strateškim pitanjima, koja mora ulagati u istraživanje i eksploataciju, u novu proizvodnju plina i nafte, mora uložiti u svoje rafinerije, ne smije gubiti tržište u maloprodaji i ne smije se dogoditi da nakon nekoliko godina nestane u grupi MOL, kao što možemo predvidjeti da će se dogoditi ako mi danas ništa ne napravimo.

Ni po koju cijenu nećemo odustati od prava u Ini i razvoja Ine. Svoju Inu nećemo dati, zaključio je Vrdoljak za Novu TV.

Hrvatska traži suspenziju MOL-ovih upravljačkih prava

Za Dnevnik HTV-a Vrdoljak je ponovio kako je postupak tajan i ne može iznositi detalje. No, mogu reći da imamo želju i razloga biti optimisti. Želim pregovarati s MOL-om, novi krug pregovora zakazat ćemo za rujan, a ako se ne dogovorimo arbitraža će reći svoje, rekao je Vrdoljak za HRT javljajući se telefonom iz Pariza.

Po navodima HRT-a, dok ne završi arbitraža, Hrvatska zahtijeva da se suspendiraju MOL-ova upravljačka prava što bi značilo da nema prodaje udjela, zatvaranja rafinerija i otpuštanja radnika.

Cijeli arbitražni postupak mogao trajati do dvije godine.

Današnje pripremno ročište u arbitražnom postupku trajalo je više od šest sati, obje su strane iznijele svoja stajališta.

Gotovinin odvjetnik na čelu hrvatskog pravnog tima

Hrvatski pravni tim vodi Luka Mišetić koji je za televizije (RTL i NOVU TV) kazao kako je "sama svrha međunarodne arbitraže da postupak bude jednostavniji od sudskog postupka. U međunarodnoj arbitraži stranke potpisuju da će se držati odluke Međunarodnog arbitražnog suda i to je standardno u gotovo svim arbitražama, rekao je Mišetić.

Tročlano vijeće, kojim predsjeda Britanac, a u njemu su još predstavnik Hrvatske i Mađarske, saslušalo je danas stajališta obje strane, hrvatske Vlade i MOL-a. Nakon što razmotri argumente obje strane odlučit će o zakazivanju novog ročišta.

Hrvatska tužba pred Arbitražnim međunarodnim sudom uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini koji je održan u siječnju ove godine. Nakon toga održana su još dva pregovaračka kruga koja su završila neuspjehom.

Vlada tvrdi da je dioničarski ugovor Vlade i MOL-a iz 2009. rezultat korupcije koja je potvrđena pravomoćnom presudom bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, prema kojoj je Sanader primio mito od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje ključnih upravljačkih prava u Ini MOL-u. Zbog toga Vlada traži da se taj ugovor proglasi ništetnim.

MOL se također smatra oštećenim smatrajući kako hrvatska Vlada nije ispunila obvezu iz Dioničarskog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine. MOL je koncem studenoga prošle godine zatražila od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

Na Hinin upit u vezi današnjeg početka arbitražnog postupka iz MOL-a i Ministarstva gospodarstva do večeras nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:41