ZAKON O MEDIJIMA

Konačni prijedlog: ako registriraju korisnike, mediji ne plaćaju kazne za komentare

Ministarstvo kulture i medija izmijenilo je sporni članak i ubuduće će za govor mržnje odgovarati njihovi stvarni autori
Nina Obuljen Korižinek
 Damjan Tadić/Cropix

Konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) Vlada je jučer uputila u saborsku proceduru, a u odnosu na prvu verziju, koja je prije nešto manje od pola godine prošla prvo saborsko čitanje i izazvala brojne kritike, pogotovo od medijskih profesionalaca, izmijenjen je članak zakona koji regulira odgovornost za širenje govora mržnje na hrvatskim portalima.

Naime, u prvoj verziji ZEM-a sva odgovornost, a posljedično i drakonske novčane kazne, bila je na urednicima i vlasnicima medijskih kuća, jer je bilo predloženo da je “pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik". Točnije, da bi mediji u potpunosti odgovarali i za, primjerice, rasističke ili komentare koji potiču na nasilje, a koje najčešće anonimne osobe objavljuju ispod novinarskih tekstova na portalima.

Ministarstvo kulture i medija izmijenilo je sporni članak i u buduće će za komentare odgovarati njihovi stvarni autori. Zauzvrat vlasnici medija - ako ne žele biti kažnjeni - morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje-komentatore. Točnije, morat će registrirati korisnika i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba".

Resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek, očito, smatra da će nova odredba ZEM-a tako u značajnoj mjeri doprinijeti smanjenju broja komentara koji su u svojoj srži govor mržnje. Među ostalim, uvedena je i obaveza da oglasi vezani uz igre na sreću moraju sadržavati poruku o postojanju rizika od razvijanja ovisnosti i morat će biti označavani vizualnim simbolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42