‘JASNA PITANJA‘

Konačni rezultati mature: Nikad nije bilo manje prigovora učenika, ali neki se žalili da ih ometa - lepršanje ptica

Za razliku od prošle godine, kada je sedam učenika palo maturu jer su uhvaćeni u varanju, ove je godine bio samo jedan takav slučaj

Državna matura u prirodoslovnoj školi Vladima Preloga

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Gotovo 2400 prigovora na bodovanje i provedbu ispita državne mature podnijeli su proteklih dana učenici i roditelji Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), instituciji koja će u ponedjeljak objaviti konačne rezultate ovogodišnje mature.

Paralelno, pokazalo se da oko 2700 učenika nije ostvarilo niti jedan bod na eseju iz hrvatskog jezika, a kako doznajemo, potpuno prazan list papira predalo je njih gotovo 1300.

Ukupan broj negativnih ocjena na državnoj maturi ove godine je 12.389, dok je lani negativnih ocjena bilo oko 14.400. Prije četiri godine učenici su na maturi uspjeli skupiti više od 19.500 negativnih ocjena.

Od ukupnog broja ovogodišnjih žalbi na ocjene i ispite, precizno njih 2387, prihvaćeno ih je 895, piše u analizi koju je Jutarnjem dostavio Centar, a pokazuje trend pada broja prigovora. Lani su se na rezultate ispita žalila 3984 učenika, a godinu prije njih 4615. Pritom valja podsjetiti na to da je ove godine i najmanji broj pristupnika na maturi, njih ukupno 28.451.

Nula bodova iz eseja

Ipak, i među ovogodišnjim prigovorima maturanata, čiji je rok slanja bio od objave privremenih rezultata mature 11. srpnja pa do 13. srpnja, našlo se primjera koji sadržajem naočigled odudaraju od opravdanosti.

NCVVO nam je predočio primjere takvih.

- Centar je zaprimio prigovore gdje se žale na lepršanje ptica, sirene na ulici i slično. Jedan se učenik žalio na 25 pitanja s istim tekstom prigovora, samo je mijenjao broj pitanja. A već je uobičajena molba da se doda još koji bod jer im nedostaje za upis. Očito ponukani akcijom "mama je mama - daj pet!" - komentiraju u Centru.

Trend smanjenja prigovora vide u nekoliko razloga: - Prije svega, pitanja su bila jasna i konkretna. Nadalje, ocjenjivači su ove godine bili bolje pripremljeni - kaže za Jutarnji ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Najviše uočenih nepravilnosti pri polaganju ispita ove se godine odnosio na potpisivanje punim imenom i prezimenom, čime se narušava tajnost identiteta pristupnika i što je Pravilnikom o polaganju državne mature zabranjeno. Tu su grešku napravila 24 pristupnika, dok je lani isto učinilo njih 38.

Za razliku od prošle godine kada je sedam učenika palo maturu jer su uhvaćeni u varanju, odnosno korištenju mobitela, ove je godine bio samo jedan takav slučaj. Kandidatu su zbog toga poništeni svi ispiti i zabranjen nastavak polaganja državne mature do jesenskog roka.

Ove godine 2682 učenika nisu ostvarila niti jedan bod na eseju iz hrvatskog jezika. Lani je takvih bilo 3825, a sve zbog pravila po kojemu ocjena iz eseja ne utječe na pad ili prolaz ispita iz hrvatskog jezika pa je ispit moguće proći i bez ijednog boda na eseju. Među kandidatima koji su ove godine imali na eseju nula bodova, njih 1284 odlučio je niti ne pokušati pisti esej na zadanu temu, predavši prazan papir. Prošle godine takvih je bilo 1671.

Srozavanje jezika

- Prošle je godine od onih koji su ostvarili nula bodova na eseju 1337 učenika položilo ispit iz hrvatskog jezika, što znači da su ti isti kandidati potencijalno mogli upisati kroatistiku, učiteljski fakultet, novinarstvo, pravo ili ekonomiju što je srozavanje materinskog jezika, a time i spomenutih struka.

Takvih je ove godine bilo 624 - kaže Filipović koji je najavio prekid ovakve prakse, odnosno vraćanje težine eseju kao obaveznom dijelu ispita. Sljedeću generaciju maturanata očekuje drukčija procedura i vraćanje praga prolaznosti na pisanju eseja.

Prvi put prag prolaznosti nije se mijenjao

Prvi put u 13 godina državne mature pragovi prolaznosti nisu se mijenjali ni u jednom predmetu u odnosu na prošlu godinu.

Tu je svih prethodnih godina bilo mnogo lutanja, priznaju u Centru, pa je tako iz hrvatskog jezika prag prolaznosti na prvoj državnoj maturi 2010. godine bio 35 posto, da bi se godinu nakon toga smanjio na 25 posto, pa se 2011. povećao na 30,63 posto, a godinu nakon toga spustio na 26,88 posto. Sljedećih se godina kretao od 30 do 32 posto, da bi se 2019. godine povećao na 37 posto i konačno 2021. smanjio na 35 posto, kakav je ostao i ove godine.

Slično je s pragovima prolaznosti iz matematike: prag prolaznosti mijenjao se od 20 do 28 posto (sada je 25), dok je za engleski jezik klizio od 28,24 do posljednjih godina ustaljenih 36 posto..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51