ŠTRAJK

KONAČNI REZULTATI REFERENDUMA MEĐU UČITELJIMA POZNATI TEK U PETAK? Sindikat hrvatskih učitelja: 'Najveći smo sindikat, treba sve to zbrojiti'

 Dragan Matić / CROPIX

Rezultati izjašnjavanja učitelja o posljednjoj ponudi Vlade bit će poznati tek u petak.

- Najveći smo sindikat i treba te sve škole zbrojiti, a tek je danas oko 12 počelo izjašnjavanje - rekli su iz Sindikata hrvatskih učitelja za Dnevnik.hr. Iz Sindikata Preporod su pak rekli kako očekuju da bi rezultate mogli imati u četvrtak oko podneva.

Sindikati kažu da ne žele izlaziti s privremenim rezultatima niti utjecati na ikoga u odluci, zbog čega ni nisu htjeli davati nikakve izjave. Kako sada stvari stoje, za očekivati je onda da u petak nastave ipak biti neće.

Prema zadnjoj ponudi Vlade prosvjetarima, koji su u štrajku više od mjesec dana, plaće bi rasle ukupno 10,4 posto. Ako učitelji pristanu na ovu Vladinu ponudu, od 1. prosinca plaća bi učiteljima i profesorima išla gore za 3 posto, kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a od 1. siječnja za još dva posto kroz kolektivni ugovor. Od 1. lipnja 2020. godine dobili bi još dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i još 1 posto kroz granski kolektivni ugovor, a od 1. listopada plaće bi rasle za još 2 posto, piše Dnevnik.hr.

Premijer Andrej Plenković najavio je i "osigurač" od 1 posto s 1. prosincem 2020., ako ne bude donesena uredba o koeficijentu složenosti poslova. Branimir Mihalinec u utorak je nakon osmosatnog sastanka da je Vlada ponudila svoje konačno rješenje.

- S obzirom na to da to nije ono što smo mi tražili, ljudi moraju odlučiti hoće li prihvatiti ovu ponudu jer se radi o njihovim plaćama i njihovu statusu. Mi smo umjereno nezadovoljni - rekao je nakon sastanka Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25