OJAČANA PROTIV POTRESA

Konačno počinje obnova FPZG-a: Potrošit će se 93 milijuna kuna, najveći dio financirat će EU

Zgrada bi trebala imati jednu veliku dvoranu kapaciteta do 150 studenata i devet dvorana kapaciteta do 40 odnosno 60 studenata

Sveuciliste u Zagrebu, Fakultet politickih znanosti.

 

 Ronald Gorsic/Cropix

Započela je obnova zgrade Fakulteta političkih znanosti, trajat će 18 mjeseci, a na nju će biti utrošeno 93 milijuna kuna. Energetski efikasna, sa solarnim panelima na krovu te veća za stotinjak kvadratnih metara, zgrada će imati prostore za radijski i televizijski studio, za integriranu medijsku redakciju, knjižnicu na nekoliko etaža, devet manjih dvorana i jednu veliku te dva računalna kabineta. Naći će se tu prostora i za mnoge druge stvari.

Prisjetimo se kako je Fakultet političkih znanosti iz svoje zgrade u Lepušićevoj iseljen još krajem drugog mjeseca. Mnogi se čude kako to da je obnova tek sada krenula. Dekan Andrija Henjak objasnio nam je o čemu je riječ.

image

Andrija Henjak, dekan fakulteta

Ronald Gorsic/Cropix

- Javnu nabavu za projektiranje smo pripremili ranije i pokrenuli čim smo dobili potvrdu da smo dobili projekt pa smo ugovor s projektantom potpisali već u srpnju 2021 i tad smo i počeli projektiranje. Projekt je bio završen oko Nove godine, dakle početkom 2022. Naša namjera je bila da idemo u postupak javne nabave male vrijednosti koji ima kraće rokove provedbe budući da je planirani iznos za obnovu bio ispod 40 milijuna kuna. Međutim, dobili smo ponudu koja je višestruko prebacivala taj iznos te smo bili prisiljeni poništiti nabavu i pokrenuti postupak javne nabave velike vrijednosti koji je znatno složeniji i ima znatno duže rokove. Na ponovljenom postupku najmanja ponuda je iznosila 93 milijuna kuna dok su ostale su se bile iznad 100 milijuna kuna - objašnjava nam Henjak.

Nova nabava je pokrenuta krajem ožujka i u tom postupku je bilo više upita potencijalnih ponuditelja koje su tražile odgovore i nadopune dokumentacije što je produžilo trajanje postupka. Ponude su otvorene 19. svibnja, nakon čega je uslijedila provjera i vrednovanje ponuda, što je trajalo nešto manje od mjesec dana. Budući da je iznos je bio viši od onog predviđenog projektom, prije donošenja odluke o odabiru bilo je potrebno ishoditi suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva graditeljstva za sklapanje ugovora s izvođačem, što su oba ministarstva napravila prilično brzo.

image

Fakultet političkih znanosti prije početka obnove

Ronald Gorsic/Cropix

- Suglasnosti od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva graditeljstva smo dobili negdje krajem sedmog mjeseca nakon čega smo donijeli odluku o odabiru izvođača radova a zatim su uslijedili rokovi za žalbe i mirovanja. Odmah po isteku navedenih rokova sklopili smo ugovor s izvođačem, što se dogodilo 29. kolovoza, a pet dana ranije smo sklopili ugovor i s izvođačem stručnog nadzora gradnje – rekao nam je dekan.

Od 93 milijuna kuna troškova, najveći dio će se financirati iz sredstava EU dok će dio fakultet morati financirati samostalno.

Obnovljena zgrada će biti energetski znatno efikasnija, a radi solarnih panela na krovu dijelom i energetski autonomna, sa suvremenim integriranim sustavima grijanja i hlađenja i s očekivanim uštedama energije od najmanje 50%. Biti će ojačana na protupotresnu razinu koju zahtijevaju današnji propisi, s unutarnjom organizacijom koja će omogućiti veću iskoristivost i funkcionalnost prostora.

- Zgrada će imati nekoliko stotina kvadrata veću površinu od trenutne jer ćemo nadograditi prostor na petom katu i dijelu buduće knjižnice, dok će se neke prostorije, a posebno podrum u kojem je dosad bilo dosta loše iskorištenog i nepovezanog prostora, bolje povezati i iskoristiti u potpunosti. Zgrada bi trebala imati jednu veliku dvoranu kapaciteta do 150 studenata i devet dvorana kapaciteta do 40 odnosno 60 studenata. Imat će i dva informatička kabineta kapaciteta oko 25 studenata, prostore za radijski i televizijski studio, za integriranu medijsku redakciju te montažu. Imat će kabineta dovoljnih za smještaj do 60 nastavnika i knjižnicu površine oko 200 metara kvadratnih na više etaža – otkriva nam Henjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:25