VAŽNA PROMETNICA

Konačno se ide u izgradnju najzahtjevnije dionice autoceste koridora Vc: BiH će povezati s Hrvatskom

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u petak je pozvalo izvođače radova da dostave ponude

Ilustracija

 Nangka Press/Hans Lucas Via Afp

Vlasti u Federaciji BiH raspisale su međunarodni natječaj za izgradnju 14,2 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc kod Mostara, u vrijednosti oko 350 milijuna eura, čijim će se dovršetkom veći dio BiH povezati s Jadransko-jonskim te koridorom X, koji prolaze kroz Hrvatsku.

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH u petak je pozvalo izvođače radova da dostave ponude za izgradnju jedne od najzathjevnijih dionica autoceste na paneuropskome koridoru Vc, koji povezuje Budimpeštu, Sarajevo i Ploče.

Projekt izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 milijuna eura, naveli su u priopćenju iz Autocesta federacije BiH, koja je investitor. Izgradnja te dionice planira se financirati iz sredstava osiguranih kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Europske unije i vlastitih sredstava.

Dužina dionice je 14,2 kilometara. Na tome dijelu autoceste predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata te mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometra.

Početak izvođenja radova trebao bi biti u prvom dijelu sljedeće godine, a rok za dovršetak je tri godine.

Prema navodima iz Autocesta Federacije BiH, s dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i dionica Mostar sjever – Mostar, jug Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan s europskim cestovnim koridorima i to na sjeveru s koridorom X, a na jugu s Jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:38