ODUSTALI OD TAJNOG GLASANJA

KONAČNO ZAVRŠILA LIČKA POLITIČKA TRAKAVICA Formirana Skupština, čak je i Milinović glasao za svog ljutog protivnika Kustića

 
Marijan Kustić (u sredini)
 Robert Fajt / CROPIX

Izostala je nova drama u Skupštini Ličko-senjske županije, zamijenio ju je konsenzus svih vijećnika pri donošenju tehničkih točaka, ali i one najvažnije - jednoglasno je za predsjednika izabran kandidat HDZ-ove koalicije Marijan Kustić. Ni prije sjednice nije bilo napetosti jer je stvar dogovorena, nakon burne sjednice koja je posvađala vijećnike u utorak.

Kustić je na zajednički sastanak pozvao predstavnike svih opcija (nije se pojavio Karlo Starčević iz HSP-a, ali su njegovi vijećnici također podržali Kustića). Javnosti je formalno to priopćio nezavisni Ante Dabo te kolege iz vijećničkih klupa pozvao na razum.

- Što je bilo, bilo je. Svatko nosi svoj teret, a najveći nam je zajednički - Ličko-senjska županija, koja bi nekonstituiranjem i dalje bila bez proračuna i u blokadi - rekao je Dabo, a onda zamolio predsjedavajućeg Kustića da se o predsjedniku glasuje javno, a ne tajno, što je i bio prijepor zbog kojega je odgođena sjednica od utorka.

Nakon izglasavanja odmah je jednoglasno donijeta suglasnost Županije za projekt razvojne agencije Lire, koja je nositelj zajedničkog projekta u kojemu sudjeluju još četiri hrvatske županije i devet talijanskih regija. Direktorica Agencije Martina Šuper im je zahvalila, a potom otišla sa sjednice poslati ugovor u Italiju, jer ju je doslovno jedan sat dijelio od gubitka 18,6 milijuna kuna.

Župan Darko Milinović potom se svima zahvalio, Kustiću što je okupio sve političke aktere, a onda i njima što su bili jednoglasni u svojim odlukama. Smatra da će na isti način u četvrtak biti prihvaćen i njegov proračun, koji je i doveo do izvanrednih izbora.

- Sad je jasno da će županija ići naprijed i da neće biti novih izbora. Ako se netko nakon ovakvih turbulentnih vremena pita tko je izgubio, a tko pobijedio, ja ću sada odgovoriti, izgubili su svi oni koji ne žele dobro Ličko-senjskoj županiji, a pobjednici su svi stanovnici - rekao je pomalo slavodobitno župan Milinović, pa obećao daljnji preustroj kojim bi se dodatno smanjio udio zaposleničkih plaća u županijskom proračunu.

Što su zapravo donijeli novi izbori? Za Milinovića ništa, jer je cijelo vrijeme bio protiv njih, a sada je siguran da će mandat župana odraditi do kraja, potvrdio je to kasnije i Kustić kazavši da su sada svi većina. HDZ je dobio nešto mandata više, a građani Gospića imaju 1,5 milijuna kuna manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:53