HRVATSKO-IRANSKI FORUM

Končar i Gredelj pred milijunskim poslovima u Iranu

 Goran Mehkek / EPH

Zagrebačka Tvornica željezničkih vozila Gredelj pred zaključenjem je unosnog posla u Iranu teškog više od 80 milijuna eura, potvrdio nam je stečajni upravitelj TŽV Gredelja Pero Hrkač.

Hrkač, koji nam se jučer javio iz Teherana, gdje boravi kao dio velikog hrvatskog gospodarskog izaslanstva koje prati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u njenom službenom posjetu Iranu, istaknuo je da je Gredelj već dugo prisutan na iranskom tržištu. Zadnje dvije godine u vrlo je intenzivnim pregovorima s Irancima oko sklapanja novih poslova, a “okidač” koji se za to čekao bilo je ukidanje sankcija.

Golemo tržište

- Razgovaramo o četiri projekta s tri iranske tvrtke. Ti su projekti, ukupne vrijednosti veće od 80 milijuna eura, u završnoj fazi razgovora i vjerujem da bi potpisivanje ugovora moglo uslijediti već za koji mjesec - rekao nam je Hrkač.

Gredelj je samo jedna od niza hrvatskih kompanija čiji su predstavnici posjetili Iran i jučer sudjelovali na Iransko-hrvatskom gospodarskom forumu u Teheranu.

Forum je, prema podacima HGK, organizatora foruma, okupio 70 hrvatskih i čak 150 iranskih gospodarstvenika. Više hrvatskih biznismena koji su sudjelovali na forumu ocijenilo je da su sada korak bliže sklapanju novih poslova na iranskom tržištu s oko 80 milijuna potencijalnih potrošača, posebno u segmentu infrastrukture u koju Iran puno ulaže. - Ocjenjujemo da su vrata otvorena, postoji interes za izgradnju tramvajske infrastrukture i prodaju naših niskopodnih tramvaja - istaknuo je Miro Poljak, član Uprave Končara.

I Vitomir Klasić iz Ivanićplasta vjeruje da će dogovoriti poslovnu suradnju s Irancima.

- Imamo kontakte, poslali smo uzorke i nadamo se poslu od 200.000 do 300.000 eura, što je za nas male jako puno - istaknuo je Klasić.

Optimističan je i Hrvoje Jurišić, član Uprave solinskog AD Plastika, koji je istaknuo da su posjetili dvije iranske tvrtke iz auto-industrije - Iran Kodro i Saipu.

- Iranska auto-industrija u velikom je zamahu, očekuje se godišnji rast od 18 posto u sljedećih pet godina. AD Plastik ima znanja i iskustva i može pridonijeti razvoju ove industrije u Iranu - poručio je Jurišić. Iako nije dio delegacije koja je posjetila Iran, i Miroslav Dragičević iz konzultantske kuće Horwath HTL “snima” iransko tržište te očekuje, kako nam je rekao, da će Horwath do kraja godine u Teheranu otvoriti ured.

Bez otvorenih pitanja

Iransko-hrvatski gospodarski forum vrhunac je trodnevnog posjeta predsjednice i hrvatskog gospodarskog izaslanstva Iranu. U posjetu Teheranu su i ministri Tomislav Panenić, Darko Horvat i Josip Buljević. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvodi Luka Burilović, predsjednik HGK.

Kako su izvijestili s Pantovčaka, predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, a teme razgovora bili su kako bilateralni odnosi, koje je predsjednica ocijenila prijateljskima i bez otvorenih pitanja, tako i globalni izazovi, poput terorizma i migracija. Iran u Hrvatskoj, istaknula je Grabar-Kitarović, ima pouzdanog prijatelja, a Hrvatska bi mogla postati vrata za ulaz iranskih roba u EU.

- Držimo da je s Iranom potrebno raditi na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, psoebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma - zaključila je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:05