PANIKA NA RABU

Koncentracija plina i dalje iznad donje granice opasnosti od eksplozije

Rab nema gradski plin, ali do istjecanja je došlo prilikom punjenja privatnog hotelskog spremnika zapremine pet kubičnih metara
 CROPIX

Zbog curenja plina u Rabu je evakuiran dio povijesne gradske jezgre, ukupno 80-ak ljudi, a među njima je i 50-ak gostiju Heritage hotela Arbiana, koji su prebačeni u drugi gradski hotel. Rab nema gradski plin, ali do istjecanja je došlo prilikom punjenja privatnog hotelskog spremnika zapremine pet kubičnih metara.

Riječ je o propan-butanu, plinu koji je teži od zraka, što je stvorilo probleme - uvukao se u zemlju, odnosno gradsku infrastrukturu (vodovodna, električna i telekomunikacijska mreža) te je uslijed stvaranja plinskih džepova prijetila opasnost od eksplozije.

Povećana koncentracija izmjerena je oko dijela Kaldanca (hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga), tako da su evakuirani gosti i osoblje hotela te dvije obitelji koje žive u tom susjedstvu. Dok su hotelski gosti dobili drugi hotel, rapske obitelji prenoćile su kod svojih rođaka.

Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, kaže da je sve krenulo u ponedjeljak oko 17 sati, kada su iz jednog stana dobili dojavu da se osjeti miris plina.

Nije kritično

- Odmah smo izašli na teren, zajedno s vatrogascima i MUP-om i cijelo vrijeme smo vani, pratimo situaciju - rekao je Grgurić, koji tvrdi da situacija ipak nije bila toliko kritična kao što bi se dalo zaključiti iz napisa u medijima.

- Ne radi se o cijeloj staroj gradskoj jezgri, nego samo o manjem dijelu, možda dva posto. Nema nikakve panike. Prije dva sata imali smo mjerenje, situacija se poboljšava i sada je zatvorena samo jedna ulica, manje od stotinu metara.

Opadanje

Okolni kafići i restorani normalno rade. Imamo devet tisuća gostiju, 15 posto više nego u lipnju prošle godine, i nitko zbog ovoga nije otišao s otoka. Sinoć smo imali proslavu u povodu Dana državnosti, kao i turnir samostreličara, gradski život normalno se odvija - rekao nam je Grgurić u srijedu poslijepodne.

Područje na kojem je izmjerena kritična koncentracija “oslobođeno” je od ljudi, a čuvala ga je policija. Na terenu su bili vatrogasci lokalnog DVD-a koji su pokušavali “izvjetriti” plin pomoću posebne opreme, specijalnih ventilatora koji se ne pokreću na električnu energiju, nego na vodu, kako iskra ne bi izazvala eksploziju. Akciju već tri dana koordinira Stožer civilne zaštite Grada Raba na čijem je čelu Denis Deželjin.

Koncentracija plina konstantno se mjeri i primjećuje se opadanje, ali jučer poslijepodne još uvijek je bila iznad minimalne granice opasnosti, tako da je i dalje prijetila mogućnost eksplozije. Svi šahtovi u dijelu u kojem se to događalo bili su podignuti, a vatrogasci su “vjetrili” plin. Nitko nije želio nagađati kada će opasnost proći.

Inače, u spremnik od pet kubika, do trenutka kada je primijećeno curenje, bilo je isporučeno malo više od četiri kubika plina, a jučer nije bilo poznato koliko ga je točno iscurilo, kao ni što je uzrok - puknuće cijevi, neispravan navoj ili nešto treće. Međutim, utvrđeno je da je do curenja došlo na cjevovodu u dijelu od spremnika do mjesta punjenja te da plin iz spremnika nije puštao.

- I dalje na oknima u Ulici biskupa Draga bilježimo prisutnost plina, što znači da još postoji opasnost. To je područje ograničeno za kretanje. Na drugim oknima danas nismo zabilježili prisutnost plina, što znači da se radi o poboljšanju u odnosu na prethodne dane - rekao nam je Denis Deželjin.

Osjetio se miris

Prema Deželjinovim riječima, policija je, u ponedjeljak odmah nakon dojave, ispraznila objekte u kojima je se osjetio miris plina, a vatrogasci su isti čas prionuli svome poslu. Načelnik Stožera kaže da situaciju pod kontrolom drže lokalne snage policije, vatrogasaca i Stožera, tako da nije bilo potrebno tražiti pomoć s kopna.

- Panike nema, opasnost i dalje postoji, ali sve je pod kontrolom - rekao je Deželjin, ne želeći ulaziti u spekulacije o tome kada će zrak biti čist i siguran.

Gradonačelnik Grgurić podsjeća da rapski vatrogasci imaju puno iskustva s kriznim situacijama kao što su požari, nevremena i slično, a curenje plina im je novi izazov s kojim se odlično nose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44