DAN PRIJE OLUJE

KONCERT HLADNOG PIVA NEOČEKIVANO IZAZVAO KONTROVERZE Opara odgovarao na prozivke radikalnog desničara, a na kraju spustio loptu na Facebooku

 
 Foto: Marko Todorov / CROPIX

- Još malo pa će se i od mog odlaska na wc stvorit ideološka podjela u kojoj će se gledat kojom sam rukom povukao vodu - napisao je između ostalog splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na svojoj stranici na Facebooku, nakon što je izbila neočekivana kontroverza oko nastupa Hladnog piva u Splitu.

Zagrebački ‘dečki iz Gajnica’ pripremaju centralnu dalmatinsku proslavu 4. kolovoza na tvrđavi Gripe povodom 30 godina glazbene karijere. Kompletna povijest benda bit će predstavljena širokim popisom hitova na najdužem koncertu kojeg će odsvirati u Splitu, stoji u najavi na službenim stranicama benda.

To, međutim, nije najbolje sjelo Velimiru Bujanecu koji se, također preko Facebooka, odlučio javno okomiti na splitskog gradonačelnika. Sarkastično nazivajući Oparu tolerantnim čovjekom, Bujanec je napisao:

- Dan uoči najvećeg hrvatskog praznika - 04. kolovoza, na tvrđavi Gripe u Splitu nastupit će Mile Kekin i ‘Hladno pivo’! Tako će i Split “proslaviti” Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u skladu s glazbenim ukusom liberalnog gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a.

Splitski gradonačelnik, međutim, nema nikakve veze s organizacijom koncerta. Za to je bio zadužen Denis Pletikosa, poznat i kao menadžer Marka Perkovića Thompsona.

No, Bujanca je, ako je suditi po završetku statusa, najviše zasmetala činjenica što je frontmen Hladnog piva, Mile Kekin, prije dvije godine otpjevao pjesmicu ‘Ja nisam vaš’, a dio teksta ide ovako: ‘Ja nisam vaš / Nisam vaš od glave do pete / Ja nisam vaš / Moji su dobili '45.’

- Mile, tvoji su dobili ‘45. No, naši su ipak pobjedili tvoje u kolovozu ‘95. - poručio je Bujanec Kekinu, očito ne shvaćajući da se glazbenik referira na pobjedu antifašista. A da je antifašizam korijen demokratskih temelja moderne Hrvatske, jednako kao i Domovinski rat, više je puta naglasila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, kao i brojni vladajući političari.

Osim Bujanca kritiku je Opari putem maila uputila i jedna braniteljska udruga, a portal Dalmacija danas došao je u posjed njegovog odgovora na taj mail, gdje činjenično pojašnjava da je kritika upućena na krivu adresu.

- Poštovani, hvala na poruci. Odmah da bude jasno: nisam odlučio o tom koncertu niti sam ih pozvao, a pogotovo ga nisam uvrstio u službeni program svečanosti Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Njega je organizirao, bez mog znanja i odobravanja poznati menadžer g. Denis Pletikosa, koji je menadžer i g. Marka Perkovića Thompsona. O tom koncertu sam doznao s jumbo plakata po gradu. Dopustile su ga službe u gradu, koje odlučuju o korištenju javnih površina te odlučuju samostalno. Ta praksa je i do sada ponekad stvarala upite javnosti, pojasnio je Opara.

Dodao je da je sam potpisao zaključak o uvjetima korištenja površine tvrđave Gripe gdje se između ostalog navodi da sukladno Zakonu koncert mora završiti do 23.50 h 4. kolovoza.

- Na ono što sam utjecao je prigodni koncert domoljubne glazbe na Rivi u izvedbi klape Kontra i koračnicama Gradske glazbe Omiš koja će pratiti ponosni mimohod u službenom programu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Osobno, ali to nije toliko bitno, nisam poklonik tog sastava. Isto tako, nisam i neću niti imam ovlasti odlučivati o elementima ukusa. No slažem se s Vama u potpunosti, sve priredbe u danima svečanosti poput Dana pobjede, moraju primjereno odisati, a termin priredbe ne smatram takvim. Zašto je ugledni menadžer g. Denis Pletikosa tako odlučio zanima i mene, ali do sada nisam dobio odgovor. Budite uvjereni da će službe koje sam uputio voditi računa da se ta priredba završi po mome zaključku, do 23.50 h i uz Zakonom dopuštenu glasnoću. S poštovanjem, Andro Krstulović Opara – stoji u gradonačelnikovom odgovoru.

Premda nije trebalo biti ništa sporno u koncertu jednog od najpopularniji hrvatskih rock bendova dan prije hrvatskog praznika, razvila se burna rasprava na društvenim mrežama.

U međuvremenu se na Facebooku oglasio i Opara koji je odlučio spustiti loptu i zaključiti raspravu.

- Dragi ljudi, ajde opustite se. Još malo pa će se i od mog odlaska na wc stvorit ideološka podjela u kojoj će se gledat kojom sam rukom povukao vodu. Putem maila primio sam pismo jedne udruge branitelja i putem maila odgovorio. Ne pada mi na pamet bavit se zabranama rock koncerata neovisno jesu li bandovi po mom glazbenom guštu. U njihovom mailu je pogrešno sugerirano da se radi o službenom programu proslave Dana pobjede, a to jednostavno ne odgovara istini. Čestitam Hladnom pivu 30. rođendan, njihovim fanovima želim dobar koncert, a to što osobno nisam fan banda i neću bit na koncertu siguran sam ne smeta ni jednima ni drugima. Odgovorio sam skupini branitelja, a ne osobi koja ima fetiš izmišljati o meni sve i svašta. Osobi s kojom nikad u komunikaciji nisam bio, niti bio gost u njegovoj emisiji niti to kanim ikad biti! U interesu zavjera neka ostane tajna kojom rukom povlačim vodu - napisao je Andro Krstulović Opara.

Nije zgorega napomenuti da je prvi studijski album Hladnog piva, ‘Džinovski’, izdan tek 1993. godine (pet godina nakon oformljenja benda koji je u početku svirao obrade), i već je iduće godine osvojio Porina u kategoriji najboljeg albuma alternativnog rocka. Osim niza glazbenih nagrada Hladno pivo se može pohvaliti i nagradom ‘Joško Kulušić’ Hrvatskog helsinškog odbora za zaštitu i promicanje ljudskih prava u medijima, koju su dobili 2003. za album ‘Šamar’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:53