NATJEČAJ NA BADNJAK

Koncesiju za hidroelektranu dobila zaštitarska firma: ‘Svi su stali iza te odluke, sve je po zakonu‘

Ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos pojašnjava kako ministar Ćorić nikakve veze nije imao s tim natječajem

Tomislav Ćorić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne planira poništiti natječaj na kojem je dodijelilo koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro zaštitarskoj tvrtki 007 Miletić, koja je za proizvodnju i distribuciju električne energije registrirana prije tri mjeseca, jer smatraju da je natječaj proveden zakonito.

Portal Telegram, naime, objavio je priču o tome kako je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić dodijelio 30-godišnju koncesiju tvrtki koja se tim poslom ranije nije ni bavila te da je natječaj objavljen na Badnjak samo na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN), zbog čega sada stižu i žalbe.

Procijenjena vrijednost koncesije bila je 228.608 kuna te jedan posto godišnje od ostvarene prosječne cijene proizvedene električne energije u svakoj godini korištenja.

Tvrtka 007 Miletić ponudila je 265.200 kuna, tvrtka Starac iz Kaštela 300 tisuća kuna, ali je ponuda odbačena jer stranice nisu bile uredno numerirane i uvezane, a pristigla je i ponuda tvrtke Primula company vrijednosti 56.200 kuna.

Ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos pojašnjava kako ministar Ćorić nikakve veze nije imao s tim natječajem jer ga je provodilo i odluku donijelo stručno povjerenstvo sastavljeno od šest ljudi, a Ćorić je samo kao čelnik tijela potpisao odluku, kao i mnoge druge dosad. Iza natječaja, kaže, svi jednoglasno stoje. Povjerenstvo se, kaže, sastojalo od ljudi iz uprava ministarstva i Hrvatskih voda, a prema svim zakonima ministar nije u tome sudjelovao. Odluku je potpisao, tvrdi, na prijedlog stručnog povjerenstva.

- Povjerenstvo je izradilo analizu, projektnu dokumentaciju i sve ostalo što je prethodilo natječaju, provelo je natječaj koji je trajao 32 dana i jednoglasno predložilo odluku iza koje stoje svi. Bilo kakvo poništenje ne bi bilo u skladu sa zakonima, a u sastav žalbi ne mogu ulaziti - pojašnjava Kos.

Trajanje natječaja

Tvrdi i da su u trenutku podnošenja dokumentacije svi bili registrirani za potrebnu djelatnost, a da je natječaj objavljen u EOJN-u te se ne može reći da ga nitko nije mogao vidjeti u 32 dana, koliko je trajao.

- Imali smo i ranije koncesije koje nisu objavljivane na web stranici ministarstva i to nije ništa čudno. Informacije su bile svima dostupne - kaže.

Navodi i kako je ponuda tvrtke Starac odbačena jer nije bila uvezena i numerirana, jer bi se inače moglo dogoditi naknadno umetanje ili važenje stranica, pa je povjerenstvo moralo odbiti takvu ponudu.

"Kada Odluka o davanju koncesije postane izvršna, to ne znači da odabrani koncesionar može početi koristiti koncesiju. Svi zainteresirani ponuditelji bili su obavezni potpisati prihvaćanje nacrta Ugovora i koncesijske uvjete Hrvatskih voda, koji su bili sastavni dio dokumentacije za nadmetanje i kojima je jasno propisano da je koncesionar obavezan ishoditi odgovarajuće rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i prirodu te početi koristiti koncesiju u roku od četiri godine", priopćili su iz ministarstva.

Najpovoljnija ponuda

Podsjećaju kako, sukladno Zakonu o koncesijama, postupak davanja koncesije započinje danom objave obavijesti o namjeri davanja koncesije u EOJN-u. "Zakon o koncesijama kao i Zakon o javnoj nabavi nijednom odredbom ne propisuje potrebu objave javnog nadmetanja na drugom mjestu i ti su zakoni iznad svih drugih propisa", navode.

Pojašnjavaju i kako je kriterij za odabir najpovoljnije ponude bio najviši iznos ponuđene jednokratne naknade za koncesiju.

"Napominjemo da je davatelj koncesije i ranije imao javno nadmetanje za davanje koncesije za korištenje vodne snage, radi proizvodnje električne energije u maloj hidroelektrani snage do pet MW. Taj postupak proveden je na istovjetan način kao i predmetni postupak za korištenje vodne snage rijeke Jadro te isto tako objavljen samo u Elektroničkom oglasniku javne nabave", kažu u ministarstvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:16