JAČANJE PROFESIONALNIH STANDARDA

Konferencija 'Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija': Podrška ozbiljnom novinarstvu

Hrvoje Zovko
 Damir Krajac / CROPIX

U borbi protiv lažnih vijesti ključno je jačanje profesionalnih standarda u medijima i podrška ozbiljnom i kritičkom novinarstvu, istaknuto je u srijedu na međunarodnoj konferenciji "Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnom novinarstvu".

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko istaknuo je da fenomen lažne vijesti kao informacije koja se koristi u stjecanju ekonomske ili političke koristi nije isključivo vezan uz medijsku sliku velikih država kao što je bilo najvidljivije tijekom američkih i francuskih predsjedničkih izbora ili referenduma o brexitu.

Zovko: Poplava populizma dovela do lažnih vijesti

"Možemo reći da su i zadnji predsjednički izbori u Hrvatskoj imali obilježje brojnih dezinformacija. Kako stvari stoje i ova posljednja predsjednička kampanja neće biti imuna od toga. Velika svjetska ekonomska kriza dovela je do poplave populizma, a time i onoga što danas zovemo fake news", rekao je Zovko. Dodao je da su posljedice toga najvidljivije na društvenim mrežama koje postaju snažan alat za širenje takvih dezinformacija, posebno kada to zakonski još nije regulirano.

"HND se godinama zalaže da novinarstvo bude javno dobro i da ljudi imaju pravo na točnu informaciju. Nažalost, mi živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog objave točne informacije. Živimo u zemlji koja uskoro predsjeda Vijećem EU u kojoj se novinari sudski proganjaju. Tako da najavu Vlade s početka ove godine kako će se krenuti u borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija smatramo bizarnom.

Ova Vlada, kao i brojne prethodne, nije se iskazala u smislu podrške novinarstvu nego sami šire dezinformacije protiv kojih bi se trebalo boriti. Podrška ozbiljnom i kritičkom novinarstvu za nas bi bila najbolja borba protiv dezinformacija", rekao je Zovko.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl je, pak, s druge strane reagirao na tvrdnje predsjednika HND-a, koji je nedavno napustio radnu skupinu za izradu novog Zakona o elektroničkim medija te pozvao na dijalog i zajedničko rješavanje problema.

Državni tajnik pozvao HND da "sjednu za stol"

"Smatram da je ova Vlada itekako napravila iskorake prema novinarstvu. Stoga treba reći da je prije nekoliko dana iz Kaznenog zakona izbrisana odredba o teškom sramoćenju, nešto na što je HND dugo vremena ukazivao kao na problematičnu odredbu. Uskoro bi i Zakon o elektroničkim medijima trebao krenuti u javnu raspravu, u čemu je i u jednom dijelu sudjelovao i HND. Pozivamo HND da zajednički sjednemo za stol da vidimo po kojim pitanjima možemo naći zajednička rješenja, a po kojima ne možemo", rekao je Partl.

Dodao je i kako smo u posljednjih nekoliko godina svjedoci eskalacije lažnih i neprovjerenih vijesti, osobito na društvenim mrežama. Ustvrdio je da je povjerenje u medije izrazito važno za očuvanje i razvoj demokratskog društva te da je iznimno važno povećati transparentnost i povjerenje u medije i uspostaviti kriterije po kojima čitatelji i gledatelji mogu procijeniti je li objavljena vijest vjerodostojna.

"Novi izazov mora biti jačanje kvalitetnog novinarstva. Kvalitetno novinarstvo jedan je od osnovnih uvjeta za jačanje profesionalnih standarda u novinarstvu te način borbe ne samo stvaranja nego i širenja lažnih vijesti", rekao je Partl dodavši i kako bi javni servisi trebali biti prethodnici u promicanju kvalitetnog novinarstva koji bi svojim kvalitetnim i vjerodostojnim programom trebali pridonositi razvoju društva.

Dodao je da su napravljene smjernice medijske politike koje će uskoro krenuti u javnu raspravu, a najavio je i veliku konferenciju za promicanje medijske pismenosti i borbu protiv lažnih vijesti koja bi se trebala održati u proljeće iduće godine.

Popovac: Borimo se za istinu, promicanjem medijske pismenosti građana

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac kazao kako ova konferencija s temom borbe protiv dezinformacija najavljuje i početak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

"Kada se govori o borbi protiv dezinformacija, jedna od prvih asocijacija jest pitanje njihove regulacije. Došlo je vrijeme da napravimo i idući korak - da okrenemo paradigmu i da pitanje protiv čega se borimo zamijenimo pitanjem za što se borimo. Borimo se za istinu, promicanjem medijske pismenosti građana, angažiranim novinarstvom i provjerom činjenica borimo se za objavu istinitih i provjerenih informacija", kazao je Popovac.

O značaju borbe protiv dezinformacija u suvremenim društvima govorili su i francuski i njemački veleposlanici Gael Veyssiere i Robert Klinke, a o utjecaju fake newsa na ponašanje građana Mikko Salo, član EU ekspertne skupine o lažnim vijestima i Tomislav Levak, asistent na Sveučilištu u Osijeku.

O zakonskom okviru za borbu protiv dezinformacija - njemačkim i francuskim iskustvima govorili su Michel Boyon i Simon Assion, a održan je i niz izlaganja o ulozi nacionalnih medijskih regulatora, promicanju medijske pismenosti i ulozi civilnog društva i ulozi novinara u borbi protiv dezinformacija.

Konferencija u zagrebačkom Novinarskom domu održana je u organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Friedrich Ebert i HND-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:17