OSTALI NA ISPAŠI

Konjogojci tvrde da su im konji zarobljeni u poplavama, načelnik općine: ‘Upozoravamo ih od petka...‘

Nažalost, kaže, za svake se poplave događa da nekoliko grla strada, jer su neki konjogojci neodgovorni, a to se dogodilo i za prošle poplave

Ilustracija

 Ian Downing/Alamy/Alamy/Profimedia/Ian Downing/alamy/alamy/profimedia

Dio konjogojaca iz sisačke Gornje Posavine poručio je u ponedjeljak kako je u poplavljenom Odranskom polju ostalo zarobljeno više grla konja koji su tamo na slobodnoj ispaši, a načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš rekao je da su u više navrata konjogojce upozoravali na opasnost.

"U nekoliko smo navrata blagovremeno konjogojce upozorili da konjima prijeti opasnost od poplave. Takvu su im obavijest uputile Hrvatske vode, a i Općina Martinska Ves je posredstvom konjogojskih udruga upozorila uzgajivače. Od petka su imali vremena da dotjeraju konje na sigurna mjesta", rekao je za Hinu načelnik Općine Stjepan Ivoš.

Nažalost, kaže, za svake se poplave događa da nekoliko grla strada, jer su neki konjogojci neodgovorni, a to se dogodilo i za prošle poplave.

U Posavini je, naime, dugogodišnja praksa da se konji već na proljeće puštaju na slobodnu ispašu u Odransko polje, a onda se preko zime dovode u staje. Načelnik Ivoš je najavio kako je za utorak sazvan sastanak svih mjerodavnih na kojem će upravo problem zaostalih grla konja autohtone pasmine Hrvatski posavac na poplavljenom području, biti na dnevnom redu.

Trenutačno je teško provjeriti o kojem se broju konja radi s obzirom na to da je veći broj konjogojaca svoje konje pravovremeno uklonio s ugroženog područja i dotjerao u staje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:06