KONJI U KARANTENI

Konjska spolna bolest ugrozila pripremu sinjske Alke

Konji u štali ne smiju izaći vani, a oni izvan ograđenog dijela ne smiju u štalu. Bolest je inače bezopasna za ljude, a zaraženi konj najvjerojatnije će biti kastriran ili ubijen
slavonski brod 301205Ivana i Ivan Jerkovic sa svojim konjima. u prvom planu pastuh Sezam.foto: Danijel Soldo-pok-

SINJ - Zbog zarazne bolesti indicirane kod jednog konja u štali Alkarske ergele na hipodromu, alkari su se na samom početku priprema za 295. Sinjsku alku, koja će se održati 9. kolovoza, susreli s problemima.

Naime, redovitom serološkom pretragom krvi kod jednog pastuha u štali, kojega je privatni vlasnik ustupio VAD-u za pripreme alkara, ustanovljen je zarazni arteritis. Radi se o bolesti bezopasnoj za ljude, a prenosi se spolnim putem. Od toga pastuha imaju četiri muška potomka koji su polukrvnjaci i nisu za daljnji rasplod pa će biti kastrirani.

Analiza uzorka krvi pastuha provedena je prije mjesec i pol dana. Radi potvrde trebalo je obaviti bakteriološku pretragu pastuhove sperme. To, međutim, nije učinjeno. U Veterinarskoj stanici Sinj, na čijem se epizootiološkom području nalazi sumnjivi pastuh, nisu osposobljeni za uzimanje sperme. Pozvani stručnjak iz Križevaca nije također uspio doći do pastuhova ejakulata.

U takvim okolnostima saznali smo da je nalogom nadležne veterinarske inspekcije Alkarska ergela od kraja prošlog tjedna u svojevrsnoj karanteni. Konjima koji se nalaze u štali zabranjeno je napuštanje ograđenog dijela ergele, a konjima izvan ograđenog dijela zabranjen je ulazak.

Kako nam je izjavio direktor ergele Stipe Šimundža, dr. veterinarske medicine, čim je stigao nalaz serološke pretrage pastuh je izoliran i stavljen na listu zabrane pripuštanja i opasivanja kobila. Ako se laboratorijskom analizom sperme potvrdi da je pastuh zaražen, čeka ga kastriranje ili klaonica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:09