ŠKAKLJIVE PORUKE

Konkretno smo pitali Udrugu sudaca o ponašanju Turudića. Ovo je njihov odgovor...

Sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti

Ivan Turudić

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

O najvažnijem pravosudnom pitanju, imenovanju suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, Udruga hrvatskih sudaca reagirala je uopćenim priopćenjem u kojemu se distanciraju od bilo kakvog iznošenja stava o tome je li Turudićevo ponašanje - druženje sa Zdravkom Mamićem 2015. godine dok je bio pod istrago te dopisivanje s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, koje pokazuje da su razgovarali o konkretnim sudskim predmetima za koje je bila zainteresirana, te javno iznošenje neistina o prirodi njihovog odnosa - primjereno sucu.

Na konkretan upit Jutarnjeg lista o stavu Udruge prema Turudićevu ponašanju, nalaze li u njemu išta suspektno i je li ono primjereno sucu, iz Udruge hrvatskih sudaca poslali su uopćeno priopćenje u kojemu Turudića niti ne spominju, a prave se kao da ih se pitanje o ponašanju suca ne tiče.

image

Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

- U povodu medijskih napisa, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) navodi da je biranje Glavnog državnog odvjetnika sada dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast - odgovorili su u priopćenju.

Potom su uopćeno i apstraktno naveli kako "UHS i ovaj put podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa sudačke etike".

- Svaki sudac dužan je obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva. Sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima - naveli su u priopćenju, a onda dodali kako "nije svaka povreda Kodeksa stegovno djelo".

- Stegovni postupak ovlašteni su pokrenuti predsjednik suda (ne sud), predsjednik neposredno višeg suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa - zaključili su suci u priopćenju kojim su se izbjegli očitovati o svome kolegi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07