15 GLASOVA ZA

Konstituirano je zadarsko Gradsko vijeće, za novog predsjednika izabran Marko Vučetić

Nitko nije bio protiv, a suzdržani su bili HDZ-ovi vijećnici i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta
Marko Vučetić
 Luka Gerlanc/Cropix

Marko Vučetić iz koalicije Srcem za Zadar novi je predsjednik Gradskog vijeća Zadra, za kojega je u ponedjeljak na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Zadra glasalo 15 vijećnika liste Srcem za Zadar i Enija Meštrovića.

Nitko nije bio protiv, a suzdržani su bili HDZ-ovi vijećnici i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta. Potpredsjednici Gradskog vijeća su neovisni Enio Meštrović i Bruno Milin iz HDZ-a.

"Rekao sam kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ne želim biti. Dobio sam antitezu da ću biti jer tako mi želimo. Nakon toga dobio sam sintezu kao formiranje većine, pa prihvaćam jer očekujem da se glasanjem očituje antihadezeovska većina u Gradu, ako ne, onda odustajem. Želim stabilnu većinu koja će donositi odluke na razini kohabitacije", rekao je Vučetić, nositelj liste SDP, AM, HSS, Centra, GLAS, koja je osvojila osam mandata.

HDZ s koalicijskim partnerima - HSP, SU, Reformisti - osvojio je 11 mandata, Nezavisna lista Enija Meštrovića sedam, a Domovinski pokret jedan mandat.

Vučetić je istaknuo kako formiranjem većine u Gradskom vijeću, a to je izborom predsjednika Gradskog vijeća, "ne počinje ništa rušilačko i destruktivno".

"Počinju konstruktivne politike, ali te konstruktivne politike nužno nastaju iz onoga što sam u kampanji govorio da imamo jasnog adresata naših pozitivnih politika, a to su građani grada Zadra, i jasnog adresata, a to je naš politički neprijatelj u gradu Zadru HDZ. Nakon ovoga slijede pozitivne politike. Nema anti, nema protu, nema ničega nego kreće afirmacija javnog života grada Zadra, a ona proizlazi iz ovih dvaju adresata", poručio je Vučetić.

Predsjednica Mandatnog povjerenstva Marjana Bakmaz na početku sjednice pročitala je rezultate izbora te mandate koji su stavljeni u mirovanje. Umjesto gradonačelnika Branka Dukića, kojemu mandat prestaje po sili zakona, državnog tajnika Šime Erlića i Darija Nakića (osobni razlozi) u Vijeću će biti Mate Marić, Violeta Valjan Vukić i Jurica Bosna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:52