POTPUNA PROPAST GRAĐEVINSKE TVRKE

'KONSTRUKTOR IMA NEODGOVORNOG VLASNIKA I ZATO MU NEMA SPASA!' Linić o Žderiću

Osijek, 290113.Slavko Linic ministar financija odrzao je u Osijeku prezentaciju Nacrta prijedloga zakona o porezu na nekretnine na javnoj raspravi koju je organizirala udruga gradova u Velikoj vijecnici Osjecko-baranjske zupanije.Na fotografiji:Ministar financija Slavko Linic daje izjavu brojnim novinarima koji su pratili javnu raspravu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da građevinska tvrtka Konstruktor ide stečaj, a odgovornost za to adresirao na vlasnika i menadžment tvrtke.

Za Konstruktor nema drugog izlaza iz krize osim stečaja, zbog ponašanja vlasnika i menadžmenta koji nisu razgovarali s vjerovnicima nego je vlasnik osnovao novu tvrtku, prebacio na nju radnike i imovinu, a dugove ostavio Konstruktoru. Osim toga, vlasnik je napisao "bezvezan prijedlog" za predstečajnu nagodbu, rekao je Linić na okruglom stolu "Restrukturiranje ili likvidacija", koji je organizirao magazin Banka.

Govoreći o pokušaju spašavanja tvrtki kroz proces predstečajne nagodbe, Linić je pohvalio banke jer pružaju veliku potporu tom modelu "iako im nije lako".

Ocijenio je da će se predstečajne nagodbe provesti kod oko 400 srednjih i velikih tvrtki, te izrazio optimizam jer je većina uključenih, od banaka do dobavljača, voljna naći rješenje.

Linić smatra kako je sramotno što Vlada vodi proces restrukturiranja u privatnom sektoru, ali je prinuđena raditi na kapitalnom jačanju tvrtki.

Zadovoljan je uključivanjem Fondova gospodarske suradnje u taj proces te je najavio da će Vlada, na inicijativu Zagrebačke banke, omogućiti dodatnu dokapitalizaciju kroz novi equity fond za koji će osigurati sredstva zajedno s bankarskim sektorom.

Linić je također kritizirao brojne hrvatske tvrtke koje su umjesto da se bave temeljnom djelatnošću počele ulaziti u nekretninski biznis, i to baš 2008. godine, kada je počela globalna ekonomska kriza.

To je bilo potpuno krivo usmjereno ulaganje, pa sada treba pronaći dodatna rješenja s bankama kako bi takvim tvrtkama spasili osnovnu djelatnost, ustvrdio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:23