MUKE EPIDEMIOLOGA

‘Kontakti ne žele odgovarati na pitanja, poklapaju slušalicu, a ima i onih koji vrijeđaju‘

Oko 300 je oboljelih dnevno, i ako svaki od njih ima barem 4 kontakta - to se penje i na preko tisuću njih, kaže šef varaždinskog ZJZ-a
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Varaždinska županija i dalje je županija među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika. Brojke nisu dobre - jučer je zabilježeno 285 novozaraženih koronavirusom, a četiri su osobe preminule.

- Samo je pitanje dana kad će se šatori pred bolnicom početi puniti. Statistika kaže da 10 posto zaraženih treba terapiju kisikom. Vjerujemo da će nakon sedam dana od uvođenja strogih mjera i uz rad epidemiologa brojke biti povoljnije, kazao je ravnatelj varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj za HRT.

Epidemiolozi rade danonoćno i nailaze na niz problema.

- Oko 300 je novooboljelih dnevno, i ako svaki od njih ima barem četiri kontakta - to se penje i na preko tisuću njih. Oni često ne žele odgovarati na pitanja, poklapaju slušalicu i više se ne žele javiti. Neki od njih jasno i glasno kažu kako ne žele dati podatke o svojoj obitelji. Ima i onih koji vrijeđaju, naglasio je.

Na žalost, virus je prodro i u Zavod za javno zdravstvo pa su u Varaždinu dobili ispomoć od 11 liječnika za rad pod nadzorom tako da uz veliku žrtvu uspijevaju odraditi sve poslove, kaže Bosilj.

Apelirao je na građane da shvate da je virus zaista ozbiljan, te da i uz mjere nalazi svoj put, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28