PROSVJED NA PLESU

Kontrolori leta na nogama: ‘Radi se o dugotrajnom zlostavljanju, pritisci direktora još uvijek traju‘

Jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, ističe Sever
Kresimir Rakoci, predsjednik Sindikata HSSKL i Krešimir Sever
 Davor Pongracic/Cropix

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) prosvjedovao je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika.

"Budući da Bagarić negira bilo kakve probleme u Zračnoj plovidbi i bilo kakve pritiske na zaposlenike, okupili smo se kako bi kontrolori letenja i ostali zaposlenici pokazali da je pritisaka i dugotrajnog zlostavljanja bilo i da pritisci još uvijek traju", rekao je novinarima predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci.

Izvijestio je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

"Posljednja kap, odnosno primjer zastrašivanja, jest pokretanje davanja otkaza meni kao predsjedniku sindikata, što je udar na sindikat i sindikalno djelovanje, koje je zajamčeno svakom radniku u Hrvatskoj", kazao je Rakoci.

Prosvjednike je podržao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdivši da se radi o pritisku na slobodu sindikalnog djelovanja na više razina.

"Ovi ljudi su izloženi stresu i pritiscima koji se događaju još od kada se prošle godine krenulo u kolektivno pregovaranje, kada je predsjednik Uprave tražio smanjenje plaća svih zaposlenih u sustavu", rekao je Sever.

image
Davor Pongracic/Cropix

Iako je sindikat tada pristao na smanjenje plaća zaposlenika, dodao je, direktor Bagarić svoju plaću nije smanjio već si je isplatio bonuse.

"Ove godine sindikat nije prihvatio daljnje smanjenja plaća i na kraju se ipak dogovorilo da više neće biti smanjenja plaća, a sindikat je odustao od nekih zahtjeva, čekajući bolja vremena. No, to očito nije dovoljno", istaknuo je Sever.

Zaposlenici Zračne plovidbe i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, pa je zahvaljujući njima sustav siguran, ali upozoravaju da im je sve teže nositi se s pritiskom jer strepe što će se dogoditi nakon što je otkazan ugovor o radu predsjedniku sindikata, kaže Sever.

image
Davor Pongracic/Cropix

Podsjetio je kako je Hrvatska ratificirala niz konvencija Međunarodne organizacije rada, među kojima su i one o slobodi sindikalnog djelovanja, organiziranja i kolektivnog pregovaranja, a sada se te konvencije krše.

Ovdje nema izravnog utjecaja premijera ili nekog ministra, ali u sustavu gdje vlast bira Nadzorni odbor, u kojem se nalaze trojica ministara, jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, kaže Sever.

"Pritisci moraju ostaviti tragove na zdravlje, ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha", poručio je Sever popraćen velikim pljeskom prosvjednika.

Zračna plovidba: 'Prosvjed je nepotreban i manipulativan'

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) reagirala je u četvrtak na prosvjed pedesetak zaposlenika poručivši kako je to još jedan nepotrebni i manipulativni pokušaj pritiska na menadžment koji predvodi predsjednik Sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci.

"Isključivi cilj tih medijskih pritisaka je pokušaj spašavanja radnog mjesta predsjednika sindikata, Krešimira Rakocija, koji zbog svojih partikularnih interesa manipulira članovima sindikata, ostalim kolegama i hrvatskom javnošću, namjerno iskrivljujući činjenice i iznoseći neistinite i zlonamjerne konstrukcije, bez ikakvih dokaza", priopćio je HKZP.

Rakoci se pokušava prikazati žrtvom sindikalnog pregovaranja i na taj način manipulira kolegama, podiže tenzije u kompaniji i onemogućuje normalnu komunikaciju menadžmenta sa zaposlenicima, tvrdi HKZP.

Navode kako je Rakoci u postupku otkazivanja ugovora o radu zbog niza povreda iz radnog odnosa koje je počinio u razdoblju od kolovoza 2020. godine do kolovoza 2021., te da je nesavjesnim i neodgovornim postupanjem prouzročio problem za kompletan sustav kontrole zračne plovidbe u Hrvatskoj.

"Njegov predmet je trenutno na sudu u postupku odlučivanja i HKZP će u potpunosti poštivati odluku suda koju očekujemo u skorom razdoblju", stoji u priopćenju.

HKZP napominje da su unatoč padu prometa od 90 posto u prvim mjesecima koronakrize i gubitku 50 posto prihoda na godišnjoj razini osigurali redovne isplate svih primanja i svih prava zaposlenih kroz cijelo razdoblje, pri čemu je značajan broj zaposlenika primao i preko 40.000 kuna neto.

Kolektivni ugovor HKZP-a usuglašen je i potpisan sa reprezentativnim sindikatima te je na snazi do 30. rujna 2022. godine. On jamči nastavak iznimno visokih prava radnika koja se u cijelosti poštuju pa nema apsolutno nikakvog razloga za bilo kakav oblik sindikalnog pritiska, navodi se u priopćenju.

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja prosvjedovao je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika.

Predsjednik sindikata Rakoci rekao je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2021 13:37