OPUS DEI

Kontroverzna i tajnovita katolička organizacija gradi dom za 12 muških studenata

zagreb 281103prometna guzva krizanje vukovarske i drzicevefoto jurica galoic-zag-vukovarska, drziceva

ZAGREB - Hrvatska podružnica katoličke organizacije Opus Dei, u javnosti često percipirana kao tajnovita sekta unutar Crkve s jedinstvenim statusom osobne prelature Svetog Oca, gradit će studentski dom s kulturno-vjerskim sadržajima na križanju Avenije grada Vukovara i Avenije Marina Držića u Zagrebu.

Projekt će financirati Zaklada Dostojanstvo i nada čiji je predsjednik dr. Vuko Brigljević, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković i jedan od čelnih ljudi Opusa Dei u Hrvatskoj, a Društvo arhitekata Zagreba organizira i provodi natječaj koji će biti otvoren sve do početka rujna.

Na parceli od 565 četvornih metara na sjeveroistočnom uglu Vukovarske i Držićeve avenije trebala bi niknuti zgrada na pet etaža, ukupne bruto površine 1450 četvornih metara, u kojoj će živjeti 12 isključivo muških studenata i četiri suradnika, od kojih će jedan biti svećenik, a drugi će se baviti organiziranjem obrazovanja i vođenjem doma. Dom će biti podijeljen u tri zone: obrazovni centar, spavaće sobe i domaćinstvo.

Svećenici i suradnici držat će u domu studentima predavanja o vjeri, vodit će duhovnu obnovu, organizirati izvanškolske aktivnosti i putovanja...

Od arhitekata koji će se javiti na natječaj očekuje se da naprave zgradu koja će djelovati kao obiteljska kuća sa suvremenim, ali neupadljivim pročeljem, bez eksperimentiranja s novim materijalima i bez velikih staklenih površina, posebice u prostoru kapele. Projektno rješenje trebalo bi stvarati dojam obiteljskog ozračja jer cilj je, kako kažu u Zakladi, suživot i međusobno pomaganje, a ne život u izolaciji studentske sobe.

Na parceli gdje će se graditi dom, u Aveniji Marina Držića 27, sada je zgrada koja će se morati srušiti.

Stotinjak hrvatskih članova

Opus Dei utemeljio je 1928. u Madridu sveti Josemaría Escrivá de Balaguer, a od početka tu organizaciju prate kontroverze. Sam osnivač u mladosti je povezivan s fašističkim diktatorom Francom, a bivši član Klaus Steigleder u knjizi “Opus Dei - pogled iznutra” opisao je strukturu kao vojničku, sa zavjetima celibata za laike, praksom umrtvljenja osjetila, pokore i samokažnjavanja.

U Hrvatskoj se Opus Dei pojavio 2003., ima stotinjak članova a vodi ga portugalski svećenik msgr. Jorge Ramos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:59