KONTROLA S VISINE

KONTROVERZNA ODLUKA KOJA JE NALJUTILA DIO JAVNOSTI Rijeka će okupljanja na igralištima, plažama i u parkovima nadzirati dronom

Kontrola se radi s visina na kojima je moguć pregled šireg područja i ne može se izvršiti identifikacija, čime je zaštićen osobni identitet
Ilustracija
 A.Savin-Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace

Rijeka će okupljanje građana na javnim površinama kontrolirati dronovima. Naime, kako su izvijestili, Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, “s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom, pored ophodnji operativnih snaga sustava civilne zaštite i komunalnog redarstva, uspostavio je i nadzor okupljanja na javnim površinama, posebno igralištima i plažama, bespilotnim letjelicama Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke”.

Objava ove kontroverzne odluke nije naišla na jednoglasno odobravanje javnosti, pa čak ni Stožera za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije, koji se takvu nadzoru protivi.

Pojašnjenje

Kako su nam rekli, odluka Stožera Grada Rijeke nije donesena u konzultacijama sa županijskim Stožerom te za nju nisu ni znali. Iz županijskog Stožera upozoravaju da postoje određeni pravilnici te da na svim površinama koje su pod videonadzorom treba biti jasno istaknut znak koji građane na to upućuje. Građani onda sami mogu odlučiti žele li boraviti na tim površinama, odnosno pristaju li da ih se snima.

Od Grada Rijeke zatražili smo pojašnjenje na koji će se način vršiti kontrola dronovima, uz pitanje hoće li znakovi upozorenja o videonadzoru biti postavljeni na površinama koje će se nadzirati.

“Bespilotnim letjelicama vrši se nadzor iz zraka isključivo u cilju uočavanja nepridržavanja mjera ograničavanja javnih okupljanja koje je donio Stožer civilne zaštite RH, i to s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom”, odgovorili su nam iz Grada Rijeke.

S obzirom na to da su za javnost u Rijeci zatvorena samo dječja igrališta, na koja su bile postavljene trake, tražili smo objašnjenje na koji se način plaže, uklapaju u najavljeni sustav kontrole dronovima.

“Plaže su javne površine i, po potrebi, moguć je i njihov nadzor”, rekli su u gradskom Stožeru.

Na pitanje o zaštiti privatnosti građana odgovorili su da se nadzor “vrši s visina na kojima je moguć pregled šireg područja i ne može se izvršiti identifikacija građana, čime je zaštićen osobni identitet”.

“Snimke se ne čuvaju niti se dostavljaju drugim službama, već služe isključivo za uočavanje okupljanja koja su zabranjena odlukom Stožera civilne zaštite RH. Sustav funkcionira po sistemu live streaminga - videozapis se pregledava u realnom vremenu i snimke se ne čuvaju, ne spremaju, ne analiziraju niti se ikome šalju, nego se, kada se i ako uoči okupljanje, o tome obavještavaju ophodnje operativnih snaga civilne zaštite.

Potom ophodnja izlazi na teren i utvrđuje stvarno stanje, te ako uoči kršenje mjera zaštite, upozorava prekršitelje isključivo s ciljem prevencije, odnosno sprečavanja širenja virusa”, kažu u Gradu.

Pravno uporište

Pitali smo Grad i koje je pravno uporište za odluku o nadzoru Riječana dronovima.

“Odlukama o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19, u članku VI. navodi se da su stožeri civilne zaštite dužni organizirati provedbu i nadzor mjera. U tom smislu Stožer civilne zaštite Grada Rijeke zadužen je za nadzor provedbe ove odluke na području Grada Rijeke.

Dakle, Stožer civilne zaštite Grada Rijeke nije u obavezi tražiti suglasnosti županijskog stožera i za to može koristiti sve mogućnosti koje su mu na raspolaganju. Dalje, obrada osobnih podataka propisana je Uredbom (EU) 2016/679 propisuje da je praćenje javnih površina putem videonadzora dozvoljeno samo tijelima javne vlasti, ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća tijela javne vlasti ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine.

U ovom slučaju podaci se ne pohranjuju”, priopćili su iz Grada Rijeke i dodaju budući se prikupljene snimke ne arhiviraju, nije ni potrebno postavljanje ploča s obavijesti o videonadzoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:26