NAKON PRIČE JUTARNJEG

Konzervatori obustavili radove u stanu supruge čelnika HAZU-a: ‘Nisu ishodili dozvole!‘

Stranke su pozvane da dostave dokumentaciju, a tek kad to naprave, građevinska će inspekcija moći izdati rješenje
Sporni balkon i akademik Velimir Neidhardt

Nakon što je Jutarnji list donio priču o tome kako je supruga predsjednika HAZU Velimira Neidhardta, Narcisa Neidhardt, na zgradi u strogom centru grada koja je zaštićeni spomenik kulture bez dozvole sagradila novi balkon, doznajemo kako je Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture privremeno obustavio radove, a vlasnika odnosno investitora uputio da ishodi potrebne dozvole.

Osim toga, nadzor nad radovima ovih je dana u stanu u Ilici 17 napravila i građevinska inspekcija odnosno Državni inspektorat, doduše čak dva i pol mjeseca nakon što su zaprimili dojavu, s obzirom na to da je prijava zbog sumnje na nelegalne radove na adrese Državnog inspektorata, Inspekcijske službe Ministarstva kulture, Zavoda za zaštitu spomenika Grada Zagreba te Pučke pravobraniteljice poslana još u kolovozu, kada su u zgradi zamijetili da se na dvorišnoj strani najednom pojavio novi balkon, a jedan je prozor proširen u balkonska vrata.

image
Dvorišna strana zgrade u Ilici 17. Ilegalni balkon na zgradi kuće Job.
Damjan Tadic/Cropix

Potrebne dozvole

Podsjetimo, prijavu nadležnim službama poslao je predstavnik stanara zgrade na adresi Ilica 17 Vedran Koričančić, a prošlog tjedna nadzor nad radovima obavila je Služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, utvrdivši da vlasnici stana za radove nisu pribavili potrebne dozvole.

"Temeljem prijava, Služba za inspekcijske poslove izvršila je očevid i utvrdila da su u stanu desno, na prvom katu, u tijeku radovi rekonstrukcije stana i izgradnje novog balkona te utvrdila da za radove nisu ishođena odobrenja od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Služba je Zavoda zatražila da poduzme radnje iz nadležnosti, odnosno da postupi u skladu s člankom 73. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te vlasniku izda rješenje o privremenoj obustavi radova i uputi ga na ishođenje dokumentacije", stoji u odgovoru.

U međuvremenu, na priču su se osvrnuli i u Društvu arhitekata Zagreb, čiji je predsjednik Tihomil Matković rekao da treba pričekati i vidjeti kakav će stav zauzeti Gradski zavod za zaštitu spomenika.

- U svakom slučaju, treba postupati prema zakonu, a pred zakonom svatko treba biti jednak, neovisno o tome tko je investitor odnosno vlasnik nekretnine. Vidim da je Inspekcija naložila privremenu obustavu radova i ishođenje dozvola, a sada treba vidjeti hoće li biti moguće dobiti dozvole za takav zahvat. Naime, to ovisi o razini zaštite građevine o kojoj se radi. Različiti su kriteriji ako je ona zaštićena sama po sebi ili ako je dio zaštićene cjeline - rekao je Matković.

Komentirao je i činjenicu da je nadzornim tijelima za izlazak na teren trebalo više od dva mjeseca.

Šeprtljavost

- Nažalost, to nije novija pojava. Inspekcijske službe su desetkovane, posebno one koje se bave zaštićenim spomenicima kulture. I sami znamo slati prijave na koje nitko ne reagira - rekao je Matković.

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović napominje, pak, da konzervatorski uvjeti često znaju biti prezahtjevni, ali da to ne treba koristiti kao alibi.

- Čovjek s tako velikim arhitektonskim renomeom trebao bi bolje paziti na propise svojeg zanata, koji su ponekad zaista previše sitničavi. Manji je problem u malom i ružnom bespravno sagrađenom balkonu, a veći u otkrivanju šeprtljavosti i potpune odvojenosti od stvarnosti ljudi koje mediji prozivaju nekakvim stupovima društva - rekao je Gavrilović.

Od Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture, niti od ministrice kulture Nine Obuljan Koržinek, nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:38