KERUM SIT A NOVCI NA BROJU

Konzervatori više ne štite Split izvan povijesne jezgre: Kerumova Fani može graditi podno Marjana

Šef konzervatora Splita smatra da ondje gdje se ukida zaštita, nema opasnosti od divlje gradnje
 Babić/CROPIX

SPLIT - Na prijedlog splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstvo kulture prihvatilo je izmjene granica obuhvata konzervatorske zaštite na području Splita. To bi značilo da od sada konzervatori štite samo pojedinačne objekte koji imaju povijesnu, arhitektonsku ili pak umjetničku vrijednost i izravan pogled na njih. Ali njihova su stručnog oka lišene prostorne zone poput park-šume Marjan, Zvončaca, Bačvica, Meja.

Drugim riječima, pod konzervatorima više nisu krajobrazne vrijednosti, što bi pojednostavljeno značilo da, primjerice, Fani Horvat, gradonačelnikova nevjenčana supruga, i bez mišljenja konzervatorske struke može ostvariti svoj naum, uzeti koncesiju na plažu na sjevernoj strani Marjana i tamo podignuti ugostiteljski objekt. Naime, zeleno svjetlo, umjesto od konzervatora, po novome će se tražiti samo od Uprave Park-šume Marjan kao zasebne institucije.

Jednaki kriteriji za sve

- Izmjene granica obuhvata konzervatorske zaštite nisu politička, nego stručna odluka - kaže Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, koji za reviziju zone konzervatorskog obuhvata kaže da je čvrsto uvođenje reda i kriterija koji će biti jednaki za sve.

Apsurdne situacije

Konzervatori koji su do sada bili na meti kritičara zbog popustljivosti prema investitorima, prema Bužančićevu mišljenju, dobivaju puno jače ovlasti, a time i čvrste mjere zaštite, dakako samo u spomeničkom tkivu grada, što bi trebalo omesti ustaljene metode kršenja zakona. No, čelnik splitskih konzervatora priznaje da će smanjenje granica obuhvata konzervatorske zaštite rezultirati i manjim prihodom od naplate spomeničke rente.

Bužančić smatra da su dosadašnje granice konzervatorske zaštite bile preopsežne, što je rezultiralo apsurdnim situacijama. Primjerice, vlasnik autolimarske radionice u Tršćanskoj ulici koja je daleko izvan povijesne jezgre morao je svejedno plaćati spomeničku rentu. Kerumov hotel Marjan ipak će plaćati spomeničku rentu jer se nalazi u kontaktnoj zoni s povijesnom jezgrom, ali će zato hoteli na Bačvicama, kao što je hotel Park, biti oslobođeni tog nameta.

Štite samo spomenike

U ovakvoj situaciji u kojoj konzervatori štite samo spomenike, a ne i cjeline izvan povijesne jezgre, ostaje nejasno tko će ih i hoće li ih se uopće čuvati. Skidajući odgovornost s konzervatora, Bužančić od urbanista očekuje da rade po zakonu te napominje da i arhitekti snose dio odgovornosti za dizajniranje Splita.

Urbani prostor nalazi se unutar baroknih bastiona

Novom konzervatorskom zaštitom definira se povijesna jezgra grada kao urbani prostor unutar baroknih bastiona koja se štiti kao zona A najstrožim mjerama zaštite i zona B koja je definirana na području povijesnih gradskih predgrađa Varoša, Dobrog, Manuša, Lučca, splitske luke od Sustipana do Katalinića briga, tj. prostora na kojem se grad Split razvijao od prapovijesti do 1926. godine. ( M.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:38