GOMILANJE DUGOVA

Koordinacija veledrogerija: ‘Upozoravali smo, a ne prijetili. Došli smo do granice svojih izdržljivosti‘

Diana Percač kazala je da od osnivanja HUP-ove koordinacije veledrogerija 2017. godine do danas dug je udvostručen
 Hrvatski radio/HRT

U emisiji "U mreži Prvog" ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, Diana Percač iz HUP-ove koordinacije veledrogerija, ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak i Ana Soldo iz Hrvatske liječničke komore raspravljali su o dugovima prema veledrogerijama.

- HZZO uredno isplaćuje limite bolnicama. Bolnice su te koje ugovaraju dobavu lijekova, plaćanje i neplaćanje, za to je odgovoran onaj tko vodi sustav - kazao je Vukelić.

Percač je kazala da je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovitu naplatu dugova koje generiraju bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas dug je udvostručen. Kazala je kako od pojave pandemije koordinacija intenzivno komunicira s ministarstvom financija i upozorava na sve težu situaciju.

- Eskalirala je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne prijetili, apelirali na rješenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posljedica - kazala je Percač.

Novinščak umiruje građane. Poručio je da lijekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odjela i ljekarnama.

- Velika je zabrinutost među ravnateljima ako se ovo nastavi. Neka mi nitko ne zamjeri, nije odgovornost na ravnatelju bolnice. Ustavno pravo definirano je s čak tri članka - pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život. Lijekovi, potrošni medicinski materijal trebaju neometano doći do pacijenta. Svima u Međimurju i našoj bolnici, prekid opskrbe lijekova i medicinskim materijalom je nedopustiv - kazao je Novinščak dodajući da je ovo samo jedna od kriza koja pogađa zdravstvo.

- Više mjesecima govorim da je potrebno krizno financiranje. Puno se spominjalo da je problem rashodovna strana, ne slažem se s tim, mislim da je prihodovna strana jer kao bolnica imamo daleko manje prihoda zbog ovih kriza, a isto tako imamo ogromna milijunska potraživanja koja ne može naplatiti - kazao je.

Soldo poručuje da se svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu.

-To im sigurno smanjuje povjerenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svjesni da dugovi postoje i da se problem mora riješiti. U svakom dijelu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze financijske injekcije u sustav to se ne može riješiti - kazala je Soldo dodajući da bi krizno financiranje bilo dobro rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39