MORH

KOPILOTKINJA KANADERA DIJANA DOBOŠ GASILA JE POŽAR U IZRAELU 'Dali smo sve od sebe da spasimo Jeruzalem od vatrene stihije'

U subotu smo proveli u zraku 10 sati, gaseći na prostoru Natafana i izbacivši oko 110 tona vode, rekao je pukovnik Davor Turković
Dijana Doboš (L), Dijana Doboš i drugi hrvatski piloti primaju zahvale od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua (D)
 HANZA MEDIA, REUTERS

Nakon petodnevne borbe s požarom koji je poharao Haifu i primaknuo se Jeruzalemu Izrael je jučer napokon odahnuo, a u gašenju vatrene stihije i treći dan zaredom sudjelovala su dva hrvatska kanadera.

U subotu su posade dvaju zrakoplova kanadera CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a ukupno provele u zraku 10 sati, gaseći požare na urbanom prostoru Natafana i izbacivši pritom oko 110 tona vode. Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković, poručio je jučer kako je situacija na požarištima bolja.

- Prvi i najopsežniji udar imali smo prvog dana djelovanja, a vjetar je oslabio pa je i požara manje.

Ministar obrane

Uz to, povećao se i broj protupožarnih međunarodnih snaga tako da su uz Hrvatsku, snage poslale i Italija, Ukrajina, Rusija, Azerbejdžan, Grčka, Turska i Cipar, a očekuje se dolazak i Francuza i Amerikanaca. Radimo koordinirano i kroz naš slijedeći angažman želimo kao i do sada biti učinkoviti i pružiti pomoć na najugroženijim područjima - prenosi Turkovićeve riječi web stranica Ministarstva obrane.

Hrvatski kontingent, koji su uz Turkovića predvodili pukovnik Goran Vlahović te bojnici Tomislav Slavica i Željko Žugaj, posjetio je u bazi Hatzor i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na čiji su poziv ministar obrane Damir Krstičević i predsjednik Vlade Andrej Plenković i uputili pomoć toj državi. Rukovao se s pilotima i tehničkim osobljem i sjeo u kokpit jednog od hrvatskih kanadera. Kopilotkinja, bojnica Diana Doboš, istaknula je da je njena posada u gradu Haifa prvo gasila niz manjih i zaostalih požara, a potom i u Carmielu, sjeverno od Nazareta.

- Situacija je bila posebno ozbiljna kod Jeruzalema, gdje je požar kod dalekovoda eskalirao do noći i zahtijevao evakuaciju dijela stanovnika. Uvjeti gašenja su bili složeni zbog specifičnih atmosferskih prilika na tom području, kao i organizacije većeg broja različitih letjelica koje sudjeluju u gašenju. No, dajemo sve od sebe i situacija se popravlja - istaknula je bojnica Doboš, poznata i kao nekadašnja letačica u akrobatskoj grupi “Krila Oluje”.

Privremena otpravnica poslova Tina Krce iz hrvatskog veleposlanstva u Izraelu, koja je pribavila proceduralne dozvole za prelet u izraelsku zračnu bazu Hatzor, rekla je jučer Jutarnjem da se ljudi polako vraćaju kućama, a da se na sjednici vlade zbrajaju gubici i popisuje šteta.

Jako emotivni

- Bilo je dramatično, ali sada je stanje pod kontrolom. Više od 70.000 stanovnika Haife moralo je napustiti svoje domove. U svim kontaktima, i službenim i neslužbenim, svi su jako emotivni i samo govore velika hvala Hrvatskoj. O uzrocima požara govori se s velikim oprezom. Prve inicijalne informacije potpirivale su sumnju da su požari podmetnuti, ali sve se informacije uzimaju s velikom rezervom jer istrage još traju. No, suho vrijeme i vjetar sigurno su bili otežavajući faktor zbog kojeg su se požari rasplamsavali na sve strane, na različitim lokacijama, ali koncentrirani na središnji dio zemlje, oko šumovitog i brežuljkastog Jeruzalema i Haife. Čekamo detalje sa sjednice vlade u Haifi - kaže Tina Krce.

Stotine vatragasaca i vojnika tri je dana, podsjetimo, svladavalo buktinju, stanovnici Haife, u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode, morali su otići, evakuirane su škole, vrtići, sveučilišta, umirovljenički domovi. Autocesta koja povezuje Jeruzalem i Tel Aviv bila je zatvorena, a vatra je došla i do grada Modi’ina. Više od 600 kuća je uništeno, a 300 učenika evakuirano je iz škole u Talmonu na Zapadnoj obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 15:44