OKRUGLI STOL

Koprivnica: skup o školovanju romske djece, škola u Đurđevcu je pozitivan primjer

Okrugli stol je održan u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske

Ilustracija

 Damjan Tadić/Cropix

Na okruglom stolu "Obrazovanje kao preduvjet uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine" pedagog iz đurđevačke Osnovne škole rekao je u utorak u Koprivnici u vezi s napretkom u obrazovanju romske djece posljednjih godina da je u toj školi samo njih šestero lani ponavljalo razred.

Okrugli stol je održan u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. To je peti od sedam takvih skupova kojima je svrha zajedničkim angažmanom županija, gradova, općina te raznih ustanova i organizacija poboljšati položaj Roma kako bi ih se što više i što kvalitetnije uključilo u rad zajednice u kojoj žive.

Kako bi to bilo moguće, nužno je da shvate da su učenje hrvatskog jezika i školovanje važan uvjet takvog napretka, rečeno je, a Đurđevac je istaknut kao primjer da je to moguće uz mnogo truda.

Nikola Vukić, koji već 30 godina radi kao pedagog u đurđevačkoj Osnovnoj školi, istaknuo je kako je u toj obrazovnoj ustanovi 16,5 posto romske djece, to jest da je od 658 učenika 109 Roma. Samo jedan od njih ne dolazi redovito u školu, a prošle školske godine samo je njih šestero ponavljalo razred.

"Mi romsku djecu već godinama ravnomjerno raspoređujemo po svim razrednim odjelima. U zadnjih deset godina 90 posto njih završava osnovnu školu, a dio ih se upisuje i u srednju. Već četiri godine u našoj školskoj kuhinji praksu obavljaju učenici Romi koji se školuju za kuhara", rekao je pedagog Vukić.

Dodao je gotovo 80 posto roditelja romskih učenika dolazi na roditeljske sastanke i traži informacije o uspjehu djece, što se nije dogodilo preko noći i za što su trebale godine i godine savjetovanja i razgovora s njima. Problem je i u tome što Romi koji ni sami nisu završili osnovnu školu mladi postaju roditelji pa svojoj djeci ne mogu govoriti o važnosti nečega što nisu naučili od svojih roditelja.

Voditelj Službe za prava nacionalnih manjina u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Aleksa Đokić je rekao kako se nada da će novac iz Europe nadoknaditi sve ono što ne možemo nacionalnim sredstvima, a to uključuje i romske pomagače u školama.

"Planiramo i brojne aktivnosti rada u zajednici jer samo tako možemo ostvariti promjene, posebno one vezane za obrazovanje Roma", istaknuo je Đokić.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta "Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine– FAZA I" koji se provodi od 2019. i sufinanciran je iz Europskoga socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:23