IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA

KORAK BLIŽE EUROPSKOJ UNIJI Francuski parlament jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor

 Dragan Matić / Cropix

PARIZ - Zastupnici francuske Nacionalne skupštine nakon dvosatne su rasprave jednoglasno ratificirali pristupni ugovor Hrvatske EU.

Francuska je tako postala 21. od ukupno 27 zemalja EU koja je prihvatila taj sporazum. Izvjestitelj francuskog odbora za europska pitanja Nacionalne skupštine Philip Cordery istaknuo je kako je Hrvatskoj prethodio težak put do EU.

- Uvjeti i proces pregovora koje je Hrvatska morala ispuniti bili su najzahtjevniji dosad te bi slučaj Hrvatske mogao poslužiti i kao model za nova i buduća priključenja, istaknuo je Cordery te dodao kako je Hrvatska duboko europska zemlja koja će svoje vrijednosti dodatno ojačati ulaskom u EU kao 28 zemlja članica unije.

U raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici parlamentarnih skupina u nekoliko je navrata istaknuta zabrinutost zbog spora Hrvatske sa Slovenijom koji prijeti završetku procesa ratifikacije, iako francuski parlamentarci smatraju kako bi to bilateralno pitanje trebalo biti izvan procesa pristupanja EU.

Istodobno su istaknuti odlični politički, gospodarski, ali i kulturni odnosi Francuske i Hrvatske. Francuska je podupirala Hrvatsku tijekom cijelog postupka ratifikacije što je dodatno ojačalo i dobre veze dviju zemalja, a očekuje se da će se dobri odnosi još produbiti nakon ulaska Hrvatske u EU.

Glasovanju je prisustvao i predsjednik francuske Nacionalne skupštine Claude Bartolone te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je nakon potpisivanja ugovora naglasio kako je iznimno ponosan nakon srdačne dobrodošlice francuskih parlamentaraca.

- Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja ima velike političke, gospodarske i kulturne potencijale i to od Francuske u kojoj je i rođena ideja o stvaranju EU što njihovoj ocijeni daje posebnu težinu, rekao je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:12