POTEZ MINISTRICE BERNARDICE

KORAK UNAZAD: PRIPREMA SE NOVI, ZNATNO KONZERVATIVNIJI OBITELJSKI ZAKON Svi parovi morat će proći obavezno predbračno savjetovanje

Bernardica Juretić
 Goran Mehkek / EPH

Svi parovi - i ako se žele vjenčati samo pred matičarom - morat će proći obavezno predbračno savjetovanje, koje će moći obavljati vjerske zajednice, udruge civilnog društva, odvjetnici i obiteljski centri. Svrha će biti upoznavanje punoljetnih osoba koje su se odlučile vjenčati sa značajem braka, a u cilju prevencije razvoda.

Ako se parovi ipak odluče razvesti, morat će na postupak posredovanja u centar za socijalnu skrb. Cilj posredovanja neće, kao sadašnjem savjetovanju, biti dogovor o nastavku skrbi za zajedničku djecu, nego “ispitivanje bračnih drugova o uzrocima koji su doveli do poremećenosti njihovih bračnih odnosa, uz nastojanje posredovatelja da se ti uzroci otklone”.

Posvajanje djece

Izvanbračne i bračne zajednice više neće biti izjednačene kao dosad, a jedno od prava koja će nevjenčani parovi izgubiti je pravo na posvajanje djece.

Neke su to od novosti koje donose “Teze za izradu novog Obiteljskog zakona”, koje je Ministarstvo socijalne politike jučer uputilo u 30-dnevnu javnu raspravu. Izradila ih je radna skupina formirana još proljetos, kojoj je na čelu dr. Dubravka Hrabar, dekanica zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Iz objavljenih teza posve je razvidno da će novi Obiteljski zakon biti bitno konzervativniji od postojećeg i da se u fokus vraća očuvanje institucije braka.

Teze, koje, kako doznajemo, prije javne objave u konačnom obliku nisu poslane većini članova šire radne skupine, jučer su iznenadile mnoge. Koordinatorica radne skupine Ljubica Matijević Vrsaljko, koja se afirmirala kroz rad u udrugama za zaštitu ženskih prava i kao pravobraniteljica za djecu, naglašavala je proteklih mjeseci da je u skupinu uključen najširi spektar teoretičara i praktičara najrazličitijih svjetonazora, što je jamac dobrog novog Zakona. Međutim, čini se, zadovoljno je samo konzervativno krilo.

- Ovo je doista dobra podloga za izradu boljeg Obiteljskog zakona - smatra odvjetnik Krešimir Planinić, koji je u široj radnoj skupini za izradu Obiteljskog zakona predstavljao udrugu U ime obitelji.

Autonomna ženska kuća Zagreb, pak, koju je predstavljala odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, najavljuje da će razmotriti svrhu ostanka u radnoj skupini.

- Radna je skupina počela rad kako bi otklonila niz problema iz postojećeg Zakona, no otišla je daleko od primarnog cilja i počela se baviti svjetonazorskim pitanjima. Pokazuje se da stavovi predstavnika udruga za zaštitu ženskih ljudskih prava uopće nisu zastupljeni - kaže Bezbradica Jelavić. Najneprihvatljivijim smatra ukidanje izjednačavanja izvanbračnih i bračnih zajednica, što vidi kao ogroman korak unatrag.

U “Tezama” radna skupina objašnjava kako je “sadržaj i učinak sadašnje odredbe više nego dvojben” jer se “nedopušteno upliće” u druge grane prava. Naime, sadašnji Obiteljski zakon propisuje kako izvanbračna zajednica koja traje najmanje tri godine ili kraće, ako je u njoj rođeno dijete ili je završena brakom, “stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona te odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova”.

Povratak na staro

Čelnica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka ističe da ove teze smatra materijalom podložnim izmjenama, a njih svakako očekuje.

- Što se tiče izvanbračnih zajednica, inzistiramo da se u cijelosti izjednače s bračnima, zbog čega ćemo na ove teze sigurno pisati primjedbe - najavljuje. Očitovat će se i na novu ulogu posredovanja prije razvoda jer smatra besmislenim navoditi svrhu očuvanja braka, osobito s obzirom na činjenicu da smo takvo rješenje imali godinama, a nije dalo nikakvog učinka.

Predbračno savjetovanje, pak, smatra dobrim rješenjem, koje je, kaže, i prihvaćeno na njihovu inicijativu.

- Smatram da bi svakako trebalo na neki način educirati ljude - kaže Sanja Sarnavka.

Djecu više neće zastuplati posebno educirani odvjetnici

Novi Obiteljski zakon, sudeći po “Tezama”, ukinut će Centar za posebno skrbništvo, ustanovu koja zapošljava posebno educirane odvjetnike koji - za fiksnu mjesečnu plaću - zastupaju djecu u konfliktnim razvodima, u postupcima ovrha i posvojenja, osobe pri lišenju poslovne sposobnosti, kao i one već lišene te druge ranjive skupine. Ta je ustanova, bez daljnjega, imala premalo zaposlenih, a sada je odlučeno da ih se neće zapoliti još, nego da ih se ukine te da se nađe “dostupnije i ekonomičnije rješenje”. Prema našim informacijama, angažirat će se odvjetnici s tržišta. Takvo je rješenje prije bilo na snazi, no Hrvatska je zbog toga izgubila nekoliko postupaka pred Europskim sudom za ljudska prava jer se ustanovilo da su odvjetnici pro forma obavljali posao, gotovo ni ne upoznavši klijenta.

Teze zagovaraju i ukidanje odredbe kojom se ublažavala presumpcija bračnog očinstva, po kojoj je majčin muž ujedno i otac njezina djeteta ako je dijete rođeno u braku ili 300 dana od prestanka braka. Nisu rijetki slučajevi u kojima je brak formalno trajao godinama iako bi partneri već imali nove veze u kojima bi se rodilo dijete. Budući da je po zakonu kao otac bio upisan ženin (formalni) muž, samo se sudskim postupkom moglo dokazivati da je otac njezin novi partner - što je bilo dugotrajno i skupo rješenje. Na to je godinama upozoravala bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Aktualni je zakon stoga propisao da biološki otac može priznati dijete bez suda ako se s tim slažu i majka i majčin muž. Ta će se odredba sada ukinuti - iako je Mila Jelavić članica uže radne skupine za izradu Zakona - jer, kako stoji u “Tezama”, ovakvo zakonsko rješenje otvara mogućnost manipulacije.

SAVJETOVANJE PRIJE BRAKA, ALI I RAZVODA

NOVOSTI U ZAKONU

obavezno predbračno savjetovanje

obavezno mirenje prije razvoda

ukidanje instituta obiteljskog doma

uvođenje registra bračnih ugovora

licenciranje nadzornika nad roditeljskom skrbi, naplata nadzora od roditelja

povratak potpunog lišenja poslovne sposobnosti

ukidanje Centra za posebno skrbništvo

RAZVOD

SADA

1. Parovi bez djece

- zahtjev za sporazumni razvod braka supružnici šalju sudu koji u izvanparničnom postupku razvodi brak i o tome obavještava stranke

2. Parovi s djecom

a) sporazumni

- razvod pokreću u centru za socijalnu skrb, tijekom savjetovanja sa stručnim osobama sastavljaju plan o roditeljskoj skrbi

- roditeljski plan sa zahtjevom za razvod šalju sudu, koji provjerava nije li plan suprotan interesu djeteta, te ga potvrđuje

b) razvod bez sporazuma (konfliktni)

- razvod pokreću u centru za socijalnu skrb. Ako na savjetovanju ne uspiju sastaviti plan o roditeljskoj skrbi, upućuje ih se na obiteljsku medijaciju. Ako medijacija ne uspije, razvod se pokreće na sudu

- dijete u postupku dobiva odvjetnika Centra za posebna skrbništva

c) brak u kojem je bilo nasilja

- razvod se odmah pokreće na sudu

PO NOVOM ZAKONU

- svi se razvodi pokreću zahtjevom sudu

- parovi idu na posredovanje u centar za socijalnu skrb kako bi socijalni radnik utvrdio razloge njihovih poremećenih odnosa te ih nastojao otkloniti i spasiti brak

- ako posredovanje ne uspije, vraćaju se na sud

- potiče se sporazum roditelja o djeci, ali sud donosi odluke o skrbi

- u konfliktnom razvodu centar može djetetu imenovati odvjetnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:02