DIREKTOR OTKRIO VELIKE PLANOVE

KORČULA ĆE POSTATI BOUTIQUE MARINA 'Krećemo u ozbiljan posao, u planu je obnova zgrada i restorana, svake godine rastemo...'

 
Marko Skokandić - direktor ACI marine Korčula
 Tomislav Kristo / CROPIX

U Korčulu smo uplovili iz pravca Hvara. S naše desne strane ponosno su se kočoperile gradske zidine, a ACI marina Korčula smještena je tik iza poluotoka na kojemu je sagrađen grad. Sjajan položaj s pogledom na katedralu i moćne tvrđave. Ima 180 vezova, od čega je 60 godišnjaka. Brodova koji tu borave i tijekom zime.

Direktor marine Marko Skokandić vodi ovaj mali nautički raj 18 godina. Svjestan je da su se vremena promijenila, nautičari su drugačiji, a brodovi sve veći.

- Krećemo u ozbiljan posao. Prvo moramo obnoviti lukobran jer bez njega nema marine. Čuva nas od bure tijekom zime. U planu je obnova zgrada i restorana. Nadam se da ćemo u budućnosti postati luksuznija boutique marina - najavljuje Skokandić.

Korčula je u posljednjih nekoliko godina postala mjesto koje se mora vidjeti. Potvrđuje to i broj raznih turističkih brodova koji se vežu u luci, a red za lokalnu brodsku liniju Orebić - Korčula zna biti dug i stotinjak metara.

- Svjesni smo da ljudi ovdje dolaze zbog lokacije. Zbog ove ljepote u našoj blizini. Svake godine rastemo, mada danas barem pola nautičara nije baš vično plovidbi. Imaju brod jer je to moda - pojasnio je Skokandić.

Osjetljiva bića
Korcula, 100817.
Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: ACI marina Korcula.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
ACI marina Korčula

Direktor marine priča nam kako Korčula ima i dugu tradiciju servisiranja brodova. Od Splita do Dubrovnika ovo je jedino mjesto na kojem se može sanirati jako puno problema. Barke znaju biti osjetljiva bića.

- Razmišljamo o premještanju servisne zone u novi nautičko-tehnički centar. Tamo bismo smjestili sve ‘meštre’ - kaže Skokandić.

Tijekom vikenda poprilično se zagužva zbog promjene gostiju iz chartera pa direktor koordinira mornare koji su sigurniji kada je šef tu. No, osim posla u nautici spreman je uskočiti i u neke druge uloge.

- Bio sam kum na vjenčanju naših gosti pokraj otočića Sestrice. Austrijanci Franz i Andrea u Korčulu su stigli na preporuku prijatelja. Tu su se zaljubili, a vjenčao ih je lučki kapetan koji ima to pravo prema brodskom dnevniku. Na povratku u marinu pjevala im je klapa kao poklon ACI-ja, a na svečani su ručak bili pozvani svi zaposlenici marine. Sada više ovdje nemaju brod, ali ostali su na Korčuli. U Žrnovskoj Banji imaju kuću i farmu - ispričao je Skokandić.

Na gatovima je živo. Pogled na zastave otkriva da je većina gosti iz Italije. Nije ni čudo jer je ferragosto u punom jeku, ali nađe se tu i Britanaca, Nijemaca, Rusa, Poljaka i Južnoafrikanaca. Ovi potonji primili su nas na brod Indigo. Charles Laxton stalni je gost marine, a ovaj mu je kolovoz poseban. U ponedjeljak je u Splitu udao kćer Nicole. Sretnik je Warren Lahoud. Nakon vjenčanja u katedrali Svetog Dujma slavilo se u Vili Dalmacija uz klape. Nastavak pira uslijedio je na Korčuli. Gosti su stigli većim brodom koji je svojedobno unajmio i John Malkovich kada je boravio u Hrvatskoj.

- Korijeni moje supruge Danice su s Korčule. Njezini nona i nono Danica i Ivan Ostoja te majka Jelka rođeni su u Blatu - priča nam Charles koji inače živi u Johannesburgu.

Na otoku provodi par mjeseci godišnje, hrvatski jezik uči preko Skypea s učiteljicom u Zagrebu. S Korčulom ga osim suprugine krvi sada veže i investicija.

- Sagradio sam nekoliko vila na otoku. Ja sam najbolja turistička agencija za Južnu Afriku. Preko mene je ovdje stiglo 200-tinjak ljudi. Neki od njih žele investirati - pojašnjava Charles i dodaje:

- Korčula ima potencijal postati najbolja destinacija na svijetu. Ovakvom se poviješću malo tko može pohvaliti. Samo treba paziti na njezinu čistoću.

Korcula, 100817.
Reportaza Nauticke patrole Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Korcula.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Korčula

Zaljubljeni u otok

Iako je ACI Korčula pretežno tranzitna marina, ima i šezdesetak nautičara koji su na stalnom vezu. Tako smo u traganju za osobito privrženim gostima čuli za obitelj Kulhanek iz Beča. Pomogla nam je u tome šefica recepcije Bartula Ceranić. Odvela nas je na gat, gdje smo upoznali Marthu i Stefana Kulhaneka i njihovu unučicu Claudiju. Stefan sjajno govori hrvatski. Djelomice zato što kao režiser u bečkom Dječjem kazalištu već godinama surađuje s kazalištima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a djelomice i zato što već 40 godina ljetuje na Jadranu. Prvi se put iskrcao na Korčulu daleke 1974. kao turist, zatim kao vlasnik gumenjaka, a posljednjih deset godina ovdje je na vezu s osammetarskim obiteljskim krstašem Martha I.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35