GRAD POD POVEĆALOM

Kordoni interventne, policajci u civilu, helikopteri, blokadni punktovi: Evo kako će Zagreb izgledati 15. kolovoza

Kao i svaku utakmicu visokog rizika, policija će snimati utakmicu i navijače, a pratit će se i prijateljske navijačke skupine AEK

Ilustrativna fotografija

 Dami Krajač/Cropix

Sigurnosne pripreme za utakmicu Dinama i AEK, 15. kolovoza, sasvim je izvjesno, već su počele. Na vrhu zapadne tribine Dinamova stadiona bit će smješten stožer osiguranja.

Interventni policajci, tzv. "kornjače", bit će stacionirani po punktovima u gradu, a gro snaga interventne policije u samoj zoni stadiona i na prilazima, i to ne samo zagrebačke, već i drugih policijskih uprava. Osim policajaca u odori, bit će angažiran i znatan broj policajaca u civilu.

Jedna od neuralgičnih točaka osiguranja bit će hotel u kojem će biti smješteni igrači i vodstvo AEK, koji će biti u svojevrsnom sigurnosnom "obruču" i pod pojačanom paskom policije. Ruta kojom će ići do stadiona morat će biti sterilna, kako bi se spriječio bilo kakav incident.

Potpora i iz zraka

Sasvim sigurno je da će MUP angažirati i helikoptersku jedinicu. Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - provodit će se audio i video snimanje te fotografiranje javnih okupljanja i javnih mjesta na stadionu, kao i na prilaznim pravcima. U stadion neće moći alkoholizirani, oni koji ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, te oni za koje postoji vjerojatnost da bi mogli ugroziti sigurnost drugih osoba.

NFIP (nacionalne točke za nogomet koje imaju policije svih zemalja članica Europske unije) već razmjenjuju informacija sa svim policijama zemalja koje bi mogle imati konkretne informacije o sigurnosnim aspektima utakmice u utorak.

Punktovi po centru

Pod posebnom paskom bit će pripadnici navijačkih skupina iz drugih država, poput Njemačke, Italije, Francuske, pa i Srbije, gdje postoje partnerske skupine navijača AEK. Uefa za pitanja sigurnosti imenuje jednog časnika za svaku utakmicu, a moguće je da će ih zbog visokog rizika biti i dva.

Ponedjeljak poslijepodne bit će dan kada će se "čekirati" svi sigurnosni protokoli i ono što se poduzelo na sastanku policije s predstavnicima klubova i svih službi uključenih u osiguranje utakmice, stadion će danima prije utakmice biti pod 24-satnim nadzorom, jer stručnjaci za sigurnost ističu opasnost od moguće osvete navijača AEK.

Moguće sukobe u samom gradu prevenirat će se blokadnim policijskim punktovima. Na stadion - kao što to policija najavljuje prilikom utakmica visokog rizika, a ona s AEK-om, s obzirom na to što se dogodilo u Ateni to svakako jest - zabranit će se unošenje pirotehnike, oružja i predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda. Bit će zabranjene baklje, maskiranje lica ili pokušaj prikrivanje identiteta, kao i transparenti i obilježja koji potiču nasilje ili mržnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:30