UGROŽENI NAJSLABIJI

Korona prodrla u bolnice: Na jednom odjelu u Rijeci zaraženo više od dvije trećine pacijenata

Usprkos pravilima o covid-potvrdama, brojni pacijenti, koji dolaze samo na pregled, bez provjere ulaze u bolnice
 Srđan Vrančić/Cropix

Na Klinici za gastroenterologiju KBC-a Rijeka dogodio se najgori mogući scenarij - došlo je do proboja virusa SARS-CoV2 među najteže pacijente te ih je na odjelu gastroenterologije zaraženo više od dvije trećine, ukupno 22, potvrdili su nam u bolnici.

Pozitivna je i spremačica koja je radila na tom odjelu, a pet pacijenata koji su odmah po izbijanju zaraze stavljeni u izolaciju, za sada su negativni. Radi se većinom o osobama s vrlo teškim komorbiditetima, kao što su karcinomi, a jedina dobra vijest da se, za sada, kod nikoga od njih nije razvila teža klinička slika.

Svi su prebačeni na covid-odjel riječkog KBC-a, no nitko od njih nije na kisiku niti na respiratoru. Ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje s gastroenterologije, njih 59, testirano je PCR testom odmah po izbijanju zaraze i svi su bili negativni, a kako su nam rekli u KBC-u, proći će još jedan krug testiranja.

Ne zna se izvor zaraze

Nije poznato kako se zaraza probila na odjel, a svi pacijenti koji leže u riječkom KBC-u, i cijepljeni i necijepljeni, prije prijema u bolnicu podvgnuti su PCR testu. Tako su negativna prije nego što su stigla na gastroenterologiju bila i ova 22 pacijenta, pa u KBC-u pretpostavljaju da je među njima netko bio lažno negativan, bez simptoma.

Nešto više od pola pacijenata je cijepljeno, a spremačica koja se također razboljela nije, no ona je, kako su nam rekli u KBC-u, ranije preboljela covid i ima covid potvrdu. U bolnici su nam kazali da ona nije radila u danima kada su se na odjelu pojavili simptomi covida pa je detektirana zaraza, tako da je oni isključuju kao izvor zaraze. Međutim, s obzirom da ova 22 pacijenta nisu ležali u istim sobama, pitanje kako se zaraza proširila po cijelom odjelu još je otvoreno.

Korona se, unatoč mjerama zaštite, pojavljuje i u drugim bolnicama.

"Prije dva dana, pred otpust iz bolnice, testirali smo jednog pacijenta koji je u tom trenutku bio pozitivan na koronu, a kako je pri prijemu bio negativan, jasno je da se zarazio u bolnici. Prebačen je na naš covid-odjel i poduzete su sve potrebne mjere, ali se pokazalo da daljnjeg širenja bolesti na druge pacijente nije bilo. Povremeno imamo takva događanja, ali nikad to nije neki veliki broj”, kaže dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodaje da svi pacijenti, prema preporukama HZJZ-a, koji trebaju biti hospitalizirani, moraju imati covid-potvrde ili ih se testira prije prijema. Također naglašava da je, unatoč tome što su zdravstveni radnici u najvećoj mjeri cijepljeni, u bolnici i dalje obavezna zaštitna oprema odnosno maske i rukavice, što također štiti pacijente od zaraze.

"Oni pacijenti koji dolaze samo na preglede i dijagnostiku ne moraju biti testirani, ali moraju nositi maske kao i zdravstveno osoblje. Naravno, za preglede kod koji se širi aerosol testiranje je obavezno", objašnjava dr. Vagić. Naglašava da pokoji pacijent u bolnici koji postane pozitivan ne ugrožava sustav te da zasad nema razloga za usporavanje zdravstvene skrbi u toj bolnici.

I u splitskom KBC-u situacija je slična: povremeno ima pacijenata koji na liječenju postanu pozitivni.

Izolacija odjela

"Takvih je slučajeva puno manje nego u prvim valovima korone kad nije bilo zaštite cijepljenjem, ali i tada je bilo vrlo malo prijenosa covida sa zdravstvenih djelatnika na pacijente", objašnjava dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinke za infektologiju KBC-a Split. Dodaje da tjedno s drugih odjela na onaj za covid bude premješten jedan do najviše tri pacijenta jer se nakon nekoliko dana hospitalizacije utvrdi da su pozitivni na covid.

"Izolacije kompletnih odjela zbog nekog covid-pacijenta vrlo su rijetke i ne stvaraju, zasad, nikakve probleme u funkcioniranju bolnice ", kaže dr. Ivić.

U najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, zadnjih nekoliko mjeseci nije bilo masovnog proboja.

"Zadnji proboj imali smo lani kad je bilo zaraženo 11 pacijenata na hematologiji, a sad imamo povremeno nekog pozitivnog pacijenta koji se onda odmah seli u naš covid-odjel”, kaže dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Treću dozu primilo 186 osoba, organizirana cijepljenja idući tjedan

U prva tri dana otkako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dao preporuku za primjenu treće doze kod imunokompromitiranih, odnosno booster doze kod zdravih osoba, cijepljeno je 186 osoba. Riječ je o imunokompromitiranim osobama, dok se organizirana cijepljenja po socijalnim i zdravstvenim ustanovama očekuju početkom sljedećeg tjedna.

Naime, u ovom trenutku prikupljaju se podaci o zainteresiranim korisnicima i djelatnicima.

Osim preporuka tko bi se sve trebao cijepiti, HZJZ je dao preporuku da osobe cijepljene s dvije doze AstraZenece kao treću dozu prime Pfizer. Naime, AstraZeneca nije zatrežila od EMA-e odobrenje za davanje treće doze, tako da se ona ne može primjenjivati.

- Preporuke vezane uz primjenu doza cjepiva različitih proizvođača nisu donesene, s obzirom na to da trenutačno nema službenih podataka o međusobnoj zamjenjivosti cjepiva Vaxzevria s drugim cjepivima - kazali su iz HALMED-a. Iz HZJZ-a za Jutarnji navode kako su se vodili istraživanjima mix and match primjene cjepiva.

Njemačka je 30. ožujka odlučila ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva trombozei, tako da su nakon AstraZenece već kao drugu dozu počeli davati Pfizer. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:45