BLAGI SIMPTOMI

Korona ušla u dom za starije u Biogradu, 11 ljudi zaraženo, svi imaju blage simptome

Posljednjih desetak dana broj zaraženih dnevno prelazio je 100, a najviše je novih slučajeva bilo prošlu subotu i to njih 191
Ilustracija
 Boris Kovacev/Cropix

U Hrvatskoj je u utorak bilo 193 pozitivna na covid-19 među 7393 testirana građana. To znači da je udio novozaraženih 2,6 odnosno dva posto više nego li u ponedjeljak kad je bilo 3372 testirana. U bolnicama su na liječenju 143 pacijenta, od kojih je 13 na respiratoru.

Posljednjih desetak dana broj zaraženih dnevno prelazio je 100, a najviše je novih slučajeva korone bilo prošlu subotu i to 191 slučaj. No, kad je riječ o udjelu pozitivnih na broj testiranih on se kreće od jedan do šest posto što je u prosjeku ispod famoznih četiri posto što predstavlja granicu trenutno narančaste boje jadranske obale. Iz nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestili su da zbog velikog broja testiranja turista upisi u platformu testiranih jednim dijelom kasne, a isto se očekuje i u iduća dva tjedna.

Nakon dužeg vremena virus se probio u privatni dom za starije u Biogradu i to, kako se saznaje, zarazu su proširili necijepljeni zaposlenici doma na 11 korisnika. Srećom, većina zaraženih ima blage simptome. Potvrđuje i taj slučaj nužnost cijepljenja onih koji rade s najosjetljivijim građanima poglavito oni u domovima za starije i u bolnicama. Na žalost, cijepljenje ide sve sporije što je loša uvertira za predstojeću jesen.

"Među pozitivnima su uglavnom mladi koji se nisu cijepili i koji se ne pridržavaju mjera, a trenutno prevladavajući delta varijanta virusa značajno se brže širi nego li donedavni britanski soj", kaže dr. Vladimir Mičović, ravnatelj NZJZ-a primorsko goranske županije. Dodaje da nije vrijeme za velika događanja i okupljanja što dokazuje povećani broj novozaraženih u jadranskim županijama gdje je sve više turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:48