MJERE SIGURNOSTI

KORONAVIRUS ODGAĐA NIZ KULTURNIH I POSLOVNIH DOGAĐAJA Nakon ZagrebDoxa, odgađaju se i sajam turizma u Areni te razne konferencije, upitni i koncerti

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Organizatori festivala dokumentarnog filma ZagrebDox objavili su u ponedjeljak kako će se 16. izdanje festivala odgoditi, a direktor Arene Zagreb Sretan Šarić rekao je kako su odgodili festival turizma Place2Go, a da će s odgodama drugih događaja još pričekati.

Festival dokumentarnog filma ZagrebDox trebao se održati od 15. do 22. ožujka u Branimir mingle mallu.

"Na temelju upravo pristiglih informacija i uputa Stožera civilne zaštite Hrvatske, koje uključuju preporuku zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, naša je odgovornost i obaveza prema festivalskoj publici poduzeti sve nužne mjere opreza i sigurnosti. O novom datumu održavanja Festivala kao i svim dodatnim informacijama bit ćete pravovremeno obaviješteni", izvijestili su organizatori ZagrebDoxa.

Dodali su kako će se usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro i Pitching forum održati u istom razdoblju - ali preko interneta.

Direktor Arene Zagreb Sretan Šarić kazao je kako su odgodili sajam turizma Place2Go, a do sljedećeg koncerta koji se održava 18. travnja će još pričekati.

"Prilagodit ćemo se situaciji, sljedeći koncert je 18. travnja, do tada ćemo znati puno više, do 1. srpnja imamo 12 događanja i četiri velika koncerta, ako je preporuka da odgodimo, odgodit ćemo", naglasio je Šarić.

Idejna začetnica i direktorica Place2go sajma Damjana Domanovac ističe kako su se, "s obzirom na čitav niz otkazanih javnih manifestacija diljem Europe, do posljednjeg trenutka nadali da će ipak uspjeti održati sajam i na taj način pružiti poruku ohrabrenja kolegama u turističkom sektoru koji su trenutno u vrlo nezavidnoj situaciji". No sigurnost i zdravlje izlagača, predavača i posjetitelja nam je na prvom mjestu te smo sukladno napucima relevantnih institucija donijeli odluku o odgađanju sajma dok se situacija ne stabilizira, naglasila je Domanovac.

Koncert 18. travnja je onaj Parnog Valjka, a u Areni bi trebali nastupiti još i Toni Cetinski 30. svibnja te Celine Dion 5. lipnja.

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski već je prethodno odgodila dva događaja, Večer dalmatinskih pjesama (21. ožujka) i koncert Jumbo big banda orkestara HRT-a, te radiotelevizija Slovenije i Srbije (12. ožujka).

Miroslav Škoro, koji u Lisinskom treba održati dva koncerta, za Media Servis je rekao da, ukoliko bude potrebe, odgodit će svoje koncerte u interesu javnog zdravlja.

Zbog širenja koronavirusa otkazuju se odnosno za jesen odgađaju brojni poslovni skupovi

Zbog širenja koronavirusa otkazuju se odnosno za jesen odgađaju brojni poslovni skupovi najavljeni za ožujak ili početak travnja pa su tako u ponedjeljak organizatori izvijestili o odgodi Dana komunikacija, Europskog dana tržišnog natjecanja, Digital Takeover, itd.

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je preporučio dvije nove mjere zaštite od koronavirusa koje se odnose na kontrolu ljudi u međunarodnom prometu i ograničavanje javnih skupova s više od 1000 sudionika, a bit će na snazi do daljnjega.

"Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i događaje gdje sudjeluje više od 1000 ljudi. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju jasno istaknute upute Stožera i HZJZ-a, na takvim skupovima će biti nužno osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima i svima dati jasne upute da se suzdrže od uobičajenoga neverbalnog komuniciranja, poput rukovanja i izbjegavanje bližih socijalnih kontakata", rekao je poslijepodne na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Još i prije te preporuke organizatori nekih skupova koji su trebali okupiti veći broj izlagača i posjetitelja izvijestili su o otkazivanju odnosno odgodi, pri čemu neki najavljuju da će o novim datumima izvijestiti uskoro, dok su neki izišli s novim datumima na jesen.

Organizatori regionalnog transformacijskog i inovacijskog skupa Digital Takeover 2020., koji se trebao održati 13. ožujka na Zagrebačkom velesajmu, jutros su objavili o odgodi zbog najnovije epidemiološke situacije u zemlji i okruženju. Najavljuju da će o novom datumu i drugim detaljima tog događaja izvijestiti uskoro.

I organizatori Dana komunikacija, koji su se trebali održati od 2. do 5. travnja, poslijepodne su izvijestili da se taj festival tržišnih komunikacija odgađa za kraj listopada.

"Dani komunikacija ove će se godine umjesto početkom travnja održati od 29. do 31. listopada 2020. Nastavno na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezano uz globalnu situaciju sa širenjem koronavirusa, a zbog predanosti sigurnosti svih tri tisuće sudionika, predavača i partnera koji ovaj netipični festival čine jednim od najboljih na svijetu, organizatori su donijeli odluku o pomicanju datuma održavanja Dana komunikacija 2020 s proljeća na jesen", izvijestili su organizatori tog skupa - Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) i IAB Hrvatska.

Ističu kako je odluka o novom terminu (od 29. do 31. listopada) donijeta i zbog činjenice da su kompanije u kojima radi dio predavača i sudionika zabranile putovanja, kao i sudjelovanja u većim događanjima.

"Odabirom novog termina Dani komunikacija pridružili su se cijelom nizu drugih međunarodnih i domaćih događanja koja, stavljajući na prvo mjesto zdravlje i dobrobit svakog pojedinca, održavanje prilagođavaju trenutno neizvjesnim okolnostima", obrazlažu organizatori.

Početkom listopada, pak, održat će se međunarodna konferencija za mlade profesionalce - LEAP Summit.

LEAP Summit je trebao u Zagrebu od 26. do 27. ožujka okupiti i 3.500 sudionika iz više od 40 zemalja, no zbog trenutne situacije s COVID-19 virusom, organizatori su tu konferenciju odgodili za 1. i 2. listopada.

"S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, odlučili smo odgoditi održavanje petog jubilarnog izdanja do jeseni, kao preventivnu ali i sigurnosnu mjeru za sve naše sudionike. I dalje ćemo pomno pratiti razvoj situacije te ćemo o svim dodatnim informacijama sve na vrijeme obavijestiti", izjavili su iz organizacijskog odbora LEAP Summita.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je, pak, putem svoje internet stranice izvijestila da se zbog novonastalih okolnosti uslijed epidemije COVID-19 odgađa održavanje konferencije "Europski dan tržišnog natjecanja".

Ta se konferencija trebala održati 8. travnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a iz AZTN-a najavljuju da će na vrijeme izvijestiti o eventualnom novom terminu održavanja konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:19