VILI BEROŠ

KORONAVIRUS PRED VRATIMA HRVATSKE Ministar zdravstva upozorio: 'Očekujem da će se virus pojaviti kod nas, moramo biti spremni!'

 
Vili Beroš
 Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što se jedan od Hrvata vratio u Zagreb s kruzera Diamond Princess, ministar zdravstva Vili Beroš za RTL Danas poziva na oprez.

'On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji. Ulog je prevelik: ulog je njegovo zdravlje, zdravlje njegove obitelji i zdravlje nacije', rekao je Beroš i dodao da nitko neće moći odbiti preporučenu karantenu.

Podsjetimo, Hrvat koji je došao s kruzera Diamond Princess smješten je u karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Beroš dodaje da će stalno biti u kontaktu s talijanskim ministrom zdravstva jer se situacija iz sata u sat mijenja. Tamo trenutno ima i Hrvata.

"Kolege tamo predlažu otkazivanje javnih priredbi. Ako se to potvrdi kod njih, i mi ćemo tako postupiti. Pratimo situaciju iz sata u sat. Ako sutra bude mirnije, i mi ćemo ići u tom smjeru", kazao je Beroš.

Ministar Beroš ističe i da je nemoguće spriječiti širenje koronavirusa, a očekuje da će se on pojaviti i kod nas.

'Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti', kaže Beroš, no dodaje da nema straha od velike smrtnosti.

'Smrtnost je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni', rekao je ministar zdravstva za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:49