COVID-19

KORONAVIRUS STIGAO I U KBC SESTRE MILOSRDNICE Pacijent nije prijavio da je bio u kontaktu s čovjekom u žarištu epidemije, sad je 25 ljudi u izolaciji

Mario Zovak (lijevo)
 Dragan Matić / CROPIX, Ranko Šuvar / CROPIX

KBC Sestre milosrdnice, koji je dok traje kriza s koronavirusom predviđen za primanje hitnih slučajeva, akutnih miokarda, moždanih udara i trauma, zbog neodgovornosti pacijenata je kompromitiran. Dakle, zbog nevjerojatne neodgovornosti pacijenata krovna bolnica koja je predviđena za hitne i životno ugrožene pacijente koji nemaju koronavirus ima problem, koji i u ionako teškoj situaciji treba rješavati.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Marija Zovka, u četvrtak je u bolnicu vozilom Hitne pomoći došao muškarac starije životne dobi koji je pao i imao prijelome, te rupturu slezene.

- Naravno, ispitan je više puta ima li sumnju da je bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, odnosno postoji li ikakva bojazan da bi mogao biti zaražen. Na sva pitanja odgovorio je negativno, tako da je hitno odvezen na operaciju - kaže Zovak.

Nakon uspješno odrađene operacije, pacijent je smješten na jedinicu intenzivnog liječenja te je sljedeći dan, u petak, dobio temperaturu 37,5. No, nakon takvih operacija povišena tjelesna temperatura nije neuobičajena.

- Tijekom dana nazvala nas je obiteljska liječnica pacijenta i rekla da je muškarac bio u kontaktu s rođakom koji mu je došao u posjet iz Njemačke, te da je istom potvrđen koronavirus. Što znači da pacijent nije prijavio da je nekoliko dana bio u kontaktu s rođakom koji je došao iz zemlje u kojoj bukti epidemija - kaže Zovak i dodaje da je pacijent momentalno testiran te da je oko 1.30 u noći na subotu došla potvrda da i operirani pacijent ima koronavirus.

Neodgovorni pacijent kontaminirao je srce bolnice, intenzivnu njegu, šok-sobu. Doveo u opasnost pacijente koji su na intenzivnoj njezi, liječnike i medicinske sestre - ogorčen je ravnatelj Zovak.

Mjere su, naravno, odmah poduzete. Pacijent je prebačen u Zaraznu, a ostali pacijenti su razmješteni. Kompletni prostori su dezinficirani.

- Sve mjere su napravljene. U samoizolaciji je desetak liječnika i sestara, a imamo i 15 pacijenata koji su bili u sekundarnom kontaktu - napominje Zovak.

Unatoč tome, Zovak napominje da je situacija pod kontrolom te da bolnica ima dovoljno kapaciteta. Osim toga pripremljena je i dodatna zgrada u kojoj su operacijske sale, intenzivna njega i šok-sobe. Smatra da će za dva dana sve normalno funkcionirati.

- Ovo je još jedan podsjetnik ljudima da se ponašaju odgovorno jer ugrožavaju druge. Ugrožavaju liječnike, one iste koji će im trebati, a još više ugrožavaju pacijente koji su zbog svojih bolesti vitalno ugroženi i zahtijevaju intenzivnu skrb - napominje.

Tijekom dana uzimaju se uzorci svih koji su bili u neposrednom kontaktu s oboljelim od koronavirusa, a prvenstveno je riječ o tri medicinske sestre i liječnicima koji su operirali. Sreća u nesreći je što to osoblje nije izlazilo iz bolnice, odnosno nakon saznanja su otišli direktno kućama.

Što se tiče pacijenata koji su bili u kontaktu s oboljelim, vrlo vjerojatno neće razviti bolest jer su kreveti dovoljno udaljeni jedan od drugoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:13