PIŠE G. JUREŠKO
Goranka Jureško
Goranka Jureško

‘Koronu smo ‘pustili s lanca‘. Treba uvesti obavezne mjere, pa i uz kazne ako treba‘

Valja podsjetiti da nečija sloboda nikako ne podrazumijeva slobodu u nekontroliranom širenju koronavirusa
 Damjan Tadic/Cropix
Objavljeno: 10. srpanj 2020. 16:48

Kad se korona “pusti s lanca”, iznenađenja nema, pa ni u slučaju kad brojke zaraženih neumitno krenu uzlaznom putanjom, kao što se to ovih dana događa u Hrvatskoj. Nakon dvoznamenkastih uskoro možemo očekivati i troznamenkaste brojke ako prije toga ne uvedemo ne preporuke, nego obvezne mjere kojih se svi trebaju pridržavati. Ako treba i uz pomoć kazni.

Kamo vodi nedovoljna kontrola virusa dovoljno je “virnuti” preko granice u Srbiju, koja je trenutno potpuno u rukama korone koja vlada zemljom jer ona nije bila u stanju vladati virusom. Bilo je očekivano da će nakon otvaranja Hrvatske turistima netko od njih biti “rasadnik” Covida-19, ali pokazalo se da problem nije u onima koji se drže reda, već u nama samima jer smo zaključili da poslije gotovo dvomjesečne karantene možemo živjeti po starom.

“Novo normalno” većina nažalost nije prihvatila pa su glavni izvori zaraze postala “obiteljska okupljanja”. Neki drže da je sasvim u redu organizirati svadbu sa 100, 200 pa i više ljudi, da krstitke ne mogu biti “u intimnom krugu”, da diplomu treba proslaviti terevenkom, da su noćni klubovi baš ono bez čega se ne može... Kad bi oni neodgovorni tipa “baš me briga” tu svoju koronu podijelili samo s istim takvima, zapravo i ne bi bio neki problem - što odabereš, to i dobiješ.

No, ti neodgovorni, samoživi, bahati i neempatični “udijelili” su ovih dana svoj virus diljem zemlje i napravili potpuno nepotrebna žarišta korone. Budući da je nemoguće da se ponovo “karanteniziramo”, očito je da će Nacionalni stožer ipak morati reagirati snažnije unatoč pismima “mladenki i organizatora vjenčanja” i smanjiti doživljaj prije svega ograničavanjem broja onih koji se mogu okupiti zbog sretnog ili nesretnog događaja. Maske bi morale biti obvezne u svim zatvorenim prostorima, a i distanca mora ponovno oživjeti.

Naravno, provedba se ne bi smjela ostaviti samo na volju i savjest građana, već je nužna i kontrola povođenja. Neki će reći da je to zadiranje u slobodu građana, ali valja ih podsjetiti da nečija sloboda nikako ne podrazumijeva slobodu u nekontroliranom širenju koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:15