SLIJEDI NIZ DOGAĐANJA

KORUPCIJA, DECENTRALIZACIJA, MANJINE, KULTURA Plenković najavio prioritete hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe

 REUTERS

Borba protiv korupcije i pitanja decentralizacije i zaštite manjine te promicanje kulture biti će prioriteti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe (VE), najavio je u utorak u Strasbourgu premijer Andrej Plenković nakon sastanka s glavnim tajnikom te organizacije Thornbjornom Jaglandom.

Riječ je o šestomjesečnim rotirajućim predsjedništvima na čije će čelo Hrvatska stati koncem svibnja u Kopenhagenu. Današnji sastanak, kazao je premijer, je bila prigoda da razmotrimo predstojeće preuzimanje te dužnosti.

"Važno je da u roku od tih šest mjeseca pokušamo afirmirati nekoliko prioriteta u okviru uhodanog rada organizacije. Jedan od njih će biti borba protiv korupcije, druga tema odnosit će se na pitanja decentralizacije, treća će biti posvećena zaštiti manjina i manjinskih prava, a četvrta pitanju kulture, kulturne baštine i kulturnih dobara", kazao je Plenković.

"Te četiri točke sadržane su u okviru prioriteta koje Hrvatska želi staviti na dnevni red", poručio je.

Premijer je najavio niz događanja i konferencija posebno posvećenih svakoj od ovih tema koji će se održavati u u Zagrebu, Strasbourgu te na drugim relevantnim skupovima.

"Neka od tih događanja odvijat će se i u suradnji s Ujedinjenim narodima u New Yorku", kazao je premijer.

Izrazio je zadovoljstvo što je glavni tajnik VE-a Jagland prihvatio poziv da dođe u Hrvatsku, a njegov posjet se očekuje u sljedeća dva mjeseca.

"Biti će to prigoda da još sadržajnije predstavimo rad Vijeća Europe i naše aktivnosti tijekom 2018.", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:01