URED TUŽITELJA

Korupcija, pronevjera, namještanja... Potpuno su neovisni o DORH-u, a dosad imaju sve osuđujuće presude u RH

EPPO je lani u Hrvatskoj pokrenuo još 23 nove istrage te podignuo osam optužnica

Privođenje osumnjičenih u akciji EPPO-a

 Ronald Gorsic/Cropix

Najnovija uhićenja pet osoba koje se sumnjiči za namještanje natječaja tvrtki Tehnix i malverzacije novcem iz fondova EU pri gradnji sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi zadnja su od 30-ak istraga koje je hrvatski ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo u godinu i osam mjeseci rada.

Podsjetimo, tim europske javne tužiteljice Laure Kovesi počeo je s operativnim radom 1. lipnja 2021. Te je godine Europski parlament u godišnjem proračunu za tu najmlađu instituciju EU zaduženu za istraživanje kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU osigurao budžet od 449 milijuna eura. Taj je iznos bio dovoljan za zapošljavanje 130 djelatnika u središnjem uredu europske tužiteljice u Luxemburgu i 140 delegiranih tužitelja u 22 države EU koje su dotad pristupile EPPO-u (šest članica EU još nije).

EPPO, naime, funkcionira na dvije razine - preko središnjeg ureda u Luxemburgu u kojem je sjedište glavne tužiteljice Laure Kovesi i kolegija europskih tužitelja iz 22 članice te preko ureda delegiranih tužitelja u članicama.

Ured u Hrvatskoj

Europska tužiteljica iz hrvatskih redova Tamara Laptoš, članica je kolegija glavne tužiteljice Laure Kovesi i ured joj je u Luxembourgu. Hrvatski ured EPPO-a počeo je 1. lipnja 2021. raditi sa samo dva delegirana tužitelja. Riječ je o dotadašnjoj zamjenici glavne državne odvjetnice Sani Ljubičić i zamjeniku ravnatelja USKOK-a Tomislavu Kamberu, koji su i dalje zaposlenici DORH-a, ali su delegirani u Europsko javno tužiteljstvo.

image

Tamara Laptoš

Darko Tomaš/Cropix

Tijekom 2022. hrvatski je ured EPPO-a dobio još dva delegirana tužitelja iz USKOK-a, Krešimira Bačića i Sašu Manojlovića, a ovih je dana pri kraju natječaj za još dva delegirana tužitelja pa će ih uskoro biti šest, što je više od početnog plana.​

EPPO je samostalno tužiteljsko tijelo koje posao obavlja posve neovisno o nacionalnim tužiteljstvima, ali se u svom radu oslanja na pomoć nacionalne policije i drugih nacionalnih tijela koja su s njim dužna surađivati i dostavljati im potrebne podatke i dokumentaciju. Nakon što Ured europskog javnog tužitelja podigne optužnicu, za njezinu potvrdu i vođenje kaznenog postupka nadležni su hrvatski sudovi prema hrvatskim zakonima. Točnije, Županijski sud u Zagrebu.

Europska javna tužiteljica Laura Kovesi i njezin tim već su u prvih pola godine rada, u drugoj polovici 2021., u Hrvatskoj pokrenuli šest istraga i od DORH-a preuzeli još tri. Svi slučajevi odnosili su se na pronevjeru, korupciju i namještanje natječaja vezanih uz projekte koji se financiraju sredstvima iz EU fondova. Kao bomba je u studenome 2021. odjeknula vijest da je EPPO pokrenuo istragu protiv bivše ministrice fondova EU Gabrijele Žalac.

Presude

Pokretanje te istrage imalo je posebnu težinu ne samo zbog visoke pozicije na kojoj je Žalac bila u vrijeme sumnjive nabave softvera koji se financirao novcem EU, nego i zato što je DORH u tome slučaju zaključio da nema osnove za pokretanje istrage, što je ostavilo dojam da EPPO pokreće i istrage koje je zataškao DORH.

Lani je EPPO pokrenuo još 23 nove istrage, a iste je godine podignuo osam optužnica koje su do kraja 2022. urodile donošenjem šest pravomoćnih presuda zbog nanošenja štete proračunu EU i sve su osuđujuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:38