ARBITRAŽNI SPORAZUM

Kosor: Ako sam se dogovorila s Pahorom, onda ću i s Janšom!

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB – Otvorena je nova stranica, ne samo u odnosima Hrvatske i Slovenije, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susjede na jugoistoku Europe, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Vladi pozdravljajući podršku slovenskih birača arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

Premijerka očekuje da će slovensko 'ZA' riješiti mnoge tenzije i mnoge frustracije.

Kosor je također rekla kako je jučer i danas razgovarala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom od kojega je dobila uvjeravanja da više nema zapreka za otvaranje pregovaračkog poglavlja 31.

Očekuje da će Hrvatska do ljeta otvoriti i preostala dva pregovaračka poglavlja te da će odluka na referendumu biti novi zamah u pristupnim pregovorima.

Na pitanje strahuje li se da bi slovenski parlament mogao reći 'NE' ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, Kosor je rekla kako zasad ne razmišlja o tome. Dodala je da će idućih dana razgovarati sa šefom slovenske oporbe Janezom Janšom, koji je najavio da će blokirati ulazak Hrvatske u EU prilikom ratifikacije arbitražnog sporazuma u parlamentu.

Premijerku to ne zabrinjava previše te je izjavila da će Klub Europske pučke stranke, u kojemu je i Janšina stranka, danas donijeti snažnu izjavu kojom će pozdraviti ishod referenduma u Sloveniji.

"Ako sam se dogovorila s Pahorom, dogovorit ću se i s Janšom", dodala je.

Podsjetila je da je Hrvatska od početka razgovora sa slovenskim premijerom do danas "otvorila i zatvorila više poglavlja nego u 4,5 godine prije toga".

"Slovenski premijer i ja pokušali smo graditi mostove povjerenja i međusobnog uvažavanja između nas dvoje te između Hrvatske i Slovenije, kako bismo riješili pitanje koje je neriješeno bilo na stolu 18 godina", podsjetila je Kosor.

Komentirala je i činjenicu da je rezultat referenduma pozdravio i predsjednik Ivo Josipović, koji je u Saboru glasovao protiv arbitražnog sporazuma.

"Dobro je da je predsjednik pozdravio odluku. To pokazuje da smo okrenuti budućnosti i da se više nećemo vraćati u prošlost", rekla je premijerka.

Na pitanje što će se dogoditi s jednostranom hrvatskom izjavom uz sporazum, podsjetila je da je jednostrana izjava bila priložena uz sporazum te da je njezin sadržaj poznat svim zainteresiranima.

"Ništa se u tom smislu nije promijenilo", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:13