ŽESTOKI OBRAČUN U SABORU

Kosor bila tužna, a ministar Jovanović se ispričao za svoje 'presnažne' istupe!

Jadranka Kosor pozvala je zastupnike da prihvate zahtjev njezine stranke te ministru Jovanoviću iskažu nepovjerenje, a Salapić je poručio SDP-u: Da se vas pita ne bi bilo ni HDZ-a ni slobodne hrvatske države. I zaradio opomenu
 Dragan Matić / CROPIX

NOVO >>> 15:55 Zbog svojih neprimjerenih javnih istupa ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović danas se ispričao u Saboru.

- U nekim svojim istupima možda budem presnažan u riječima i ispričavam se ovim putem ako sam bilo koga time povrijedio. Ali kad prepoznam nerad, neodgovornost, korupciju ostat ću jednak. Možda ću paziti da budem blaži u izričaju, ali nikada neću prešutjeti nerad, neodgovornost, korupciju i kriminal – rekao je Jovanović usred rasprave o zahtjevu za njegovom smjenom koji je podnio HDZ.

A najveća oporbena stranka ostavku ministra znanosti tražila je i zbog njegovih istupa u kojima je Sabor nazvao kokošinjcem, a čelnicima Nogometnog saveza poručivao da se pogledaju u ogledalo i pljunu.

Usred rasprave prozvani ministar se ispričao na što ga je očigledno potaknula žestoka polemika vladajućih i oporbe koja se manje vodila o Jovanoviću, a više o načinu vladanja.

- Sve vrijednosti za koje se želio prikazati da se zalaže kao zastupnik, Željko Jovanović pogazio je kao član Vlade – naglasila je Jadranka Kosor predsjednica HDZ-a tražeći u ime svoje stranke smjenu ministra znanosti i obrazovanja i to nakon samo četiri mjeseca mandata.

HDZ-ovci smatraju da SDP-ov ministar mora otići jer je smanjen proračun njegovog resora znanosti i obrazovanja, jer je Sabor nazvao kokošinjcem i jer se promovirao kao borac protiv korupcije i kriminala ali niti riječ nije rekao kada je u NO Janafa Vlada imenovala nepravomoćno osuđenog, a na čelo Fonda za zaštitu okoliša postavila osobu s pravomoćnom optužnicom.

Vladajuća većina odlučno je stala uz svog ministra, a HDZ su prozvali licemjerima jer prozivaju SDP-ovog ministra zaboravaljući pritom što su sami radili dok su bili na vlasti.

- Doživjeli smo da nas proračunskoj politici, pristojnom ponašanju i moralu podučava HDZ. Je li to ona stranka koja nas je prozivala stokom sitnog zuba, budalama, pijancima, komunjarama, udbašima, poručivala nam da se držimo štange. Članovi Vlade gospođe Kosor u ovim su klupama jeli, žvakali, pili, izuvali cipele. Kakve ste vi poruke slali sve ove godine dok ste bili na vlasti i iz proračuna preko Fimi medije izvlačili novac za stranku, kakvu ste poruku poslali mladima svojom praksom da se tako novac može isisati i lako potrošiti na privatne ili stranačke potrebe – sipao je HNS-ov Goran Beus Richemberg odgovarajući na optužbe koje je na račun ministra Jovanovića iznijela Jadranka Kosor.

- Zbog smanjenje proračuna neće biti novca za plaćanje računa za struju na fakultetima i visokim učilištima. Ministar Jovanović Sabor naziva kokošinjcem, što znači da sve nas naziva kokošima i pjetlovima. A kakvu poruku šalje mladima kada čelnicima Nogometnog saveza poručuje da se pogledaju u ogledalo i pljunu. Znači oni koji se ministru ne sviđaju dostojni su da ih se pljune! – navodila je Kosor.

- Teške kvalifikacije na račun njihovog ministra nisu previše uznemirile njegov SDP, a sam Jovanović HDZ je podsjetio kako istraživanja pokazuju da ga podržava 49 posto glasača njihove stranke. Zastupnici vladajuće stranke u zahtjevu za Jovanovićevom smjenom vide tek pokušaj jeftinog politikanstva.

- Optuživati nekoga tko je tek preuzeo resor za financijski kaos koji je naslijeđen od prethodne vlasti gotovo je nevjerojatno, pa makar se radilo i o HDZ-u – naglasio je Igor Dragovan.

- Za razliku od HDZ-a oporbeni HDSSB ne želi da ode samo Jovanović već traže smjenu cijele Vlade.

15:10 Potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je danas u Hrvatskom saboru kako vlada daje potporu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću te kako smatraju da dobro radi svoj posao.„Što se tiče javnih izjava, naravno uvijek ima grubih riječi i krivih interpretacija onih koji prenose naše izjave“, rekla je Opačić dodavši kako Vlada nije prihvatila da se ministru znanosti obrazovanji i sporta iskaže nepovjerenje.

„Ne možemo prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja“, ustvrdila je. „S druge strane, treba imati odgovornost za izgovorenu riječ, ali i morala i svijesti o tome što su pojedinci radili, koliko su oštetili hrvatske građane i zbog čega se danas nalazimo u jako teškoj finanicjskoj situaciji“, rekla je Opačić. Žao joj je, rekla je, što se raspravlja o nekoj vrsti verbalnog delikta, dakle izgovorenoj riječi ministra Jovanovića. „To je valjda samo kontinuitet nečeg što se ovdje događalo kada je on ovdje bio zastupnik“, ustvrdila je Opačić.

Izrazila je i nadu da će rasprava o zahtjevu za smjenom ministra Jovanovića proteći u tolerantnom ozračju te da će mu većina dati potporu. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović poručio je sa saborske govornice kako njegov ministarski mandat nije kampanja budućeg predsjedničkog kandidata i kako će i dalje govoriti istinu koja se nekima neće svidjeti.

„Nekima se moje izjave ne sviđaju. Moj ministarski mandat nije kampanja za nekog budućeg predsjedničkog kandidata. Ja govorim istinu i dalje ću ju govoriti. Nekada će ona biti brutalna, nekom se neće svidjeti, ali će biti istina“, naglasio je.

14:25 Goran Beus Richembergh (HNS) detaljno je ovu vlast usporedio s bivšom, javlja 24sata. - Svaki ministar, njegov zamjenik i pomoćnik, a i sam premijer prema Saboru se uvijek moraju odnositi s dignitetom. Nikad nije loše o tome razgovarati, ali što smo mi doživjeli da nas proračunskoj politici, moralu, pristojnom ponašanju i uljuđenom izražavanju podučava HDZ - zapitao se HNS-ovac pa nastavio:

- Podsjetit ću da je Sabor 2008. donio zaključak prema kojem je predsjednik Vlade obvezan jednom godišnje izvijestiti narod o stanju države. Što smo mi doživjeli od Jadranke Kosor? Poslala je pismo da se taj zaključak odnosio isključivo na Vladu Ive Sanadera. Proziva se ministra Jovanovića zbog njegovih izjava, koje jednom dijelu javnosti jesu iritantne,a li tko nas uči govoru ljubavi? Je li to ona stranka koja nas je prozivala stokom sitnog zuba?Najbliži suradnici Jadranke Kosor u prošlom su mandatu zastupnike nazivali budalama, komunjarama, udbašima, poručivali im da se drže štange, a sada nam gospođa Kosor ukazuje na govor u Saboru. Nitko tada nije dobio nikakvu stegu. Štoviše, članovi Vlade su se smijali. U ovim su klupama jeli, pili, žvakali i izuvali cipele. Jovanoviću se spočitava da je Sabor nazvao kokošinjcem. Smatrate li doista da smo zaboravili da je Sabor kokošinjcem nazvao HDZ-ov ministar kulture? Što ste tada učinili da vratite dostojanstvo Saboru? Pitate se kakve poruke ministar i Vlada šalju mladima? Kakve ste vi slali svih ovih godina? Kakvu ste poruku poslali time što ste iz javnih tvrtki izvlačili novac i preko Fimi Medije taj novac iskorištavali za vlastite kampanje? Možda je ta poruka malo pogubnija od one ministra Jovanovića. Razmislite - oštar je bio Richembergh, a dio zastupnika na kraju mu je zapljeskao.

Richemberghov govor strašno je razljutio HDZ-ovce koji su jedan za drugim ponavljali da se omalovažavaju i vrijeđaju zastupnici HDZ-a. Prozvana Jadranka Kosor bila je na rubu suza. - Mislim da ste zastupniku trebali izreći opomenu, jer se krajnje ponižavajuće ponio prema HDZ-u. Uz to, mislim da nekompetentno vodite sjednicu. Njemu ste dopustili da postavi deset pitanja zato što je član vaše Kukuriku koalicije, da spominje Fimi mediju, a meni samo daj, vrijeđaj, ponizi! - rastreseno je vikala Kosor, javlja 24sata.

Na kraju se ponovno javio Josip Salapić: - Nećemo se gospodo rasplakati, plakat će Hrvatska što vas je izabrala!

-----------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako mu je drago što će mu se tijekom saborske rasprave o HDZ-ovu prijedlogu da mu se izglasa nepovjerenje pružiti prilika da pokaže kako nije "ministar nogometa na rubu znanosti".

Najiskrenije, ja sam zadovoljan što ćemo danas imati tu raspravu u Saboru, jer će mi se napokon pružiti prilika da pokažem što je sve radilo moje ministarstvo i da nisam "ministar nogometa na rubu znanosti", izjavio je Jovanović novinarima uoči sjednice Vlade.

U svojem očitovanju Vlada je odbila HDZ-ov prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Jovanoviću, navodeći kako on nikada nije najavio da će se alternativni predmet vjeronauku uvesti ove ili iduće školske godine, pa je bespredmetna tvrdnja kako u Državnom proračunu za 2012. godinu nema financijske osnove za novi nastavni predmet koji bi bio alternativa vjeronauku.

Jovanović se, na novinarski upit, osvrnuo i na rezultate međunarodnog istraživanja po kojemu su hrvatska djeca u samom europskom vrhu po nezadovoljstvu školom. Istraživanje je vrlo zanimljivo i bitno za moje ministarstvo jer mi želimo promijeniti školu, tako da promijenimo što se uči i kako se uči, da škola bude zanimljivija i da iz nje djeca izlaze sa znanjem za život, a ne sa znanjem za ocjenu, rekao je Jovanović .

Istraživanje je, dodao je, zanimljivo i po tome što pokazuje "da nam djeca puno puše i da su jako debela". To je još jedan dokaz da su neophodne promjene školskih sadržaja, u koje treba uvesti zdravstveni odgoj. Time će se omogućiti da djeca ne budu debela i ne obole od srčanih bolesti, te da žive zdravije, poručio je Jovanović.

Predsjednica Kluba HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je zastupnike da prihvate zahtjev njezine stranke te ministru Željku Jovanoviću iskažu nepovjerenje. Predstavljajući HDZ-ov zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Jovanoviću, Kosor je kao glavni razlog zašto Jovanovića treba smatrati nedostojnim obnašanja ministarske dužnosti te ga smijeniti označila to što ne potiče kulturu dijaloga, poštovanja različitosti i uvažavanja.

"Ministar je vrlo jasno rekao da Sabor i sve nas u Saboru smatra kokošima i pijetlovima, možda samo kokošima. Nazivati Sabor kokošinjcem apsolutno je nedopustivo", poručila je.

Odbacila je Vladino obrazloženje - kojim odbija HDZ-ov zahtjev i tvrdi da Jovanović koristi slikovit stil izražavanja - ističući da se takav Jovanovićev stil izražavanja nikako ne smije prihvatiti kada je riječ o najvišem predstavničkom tijelu, ali ni o bilo kojoj instituciji ili pojedincu koje bi ministar trebao braniti, a ne ponižavati.

HDZ nedopustivim smatra i izjavu Jovanovića kojom je za visoke dužnosnike Hrvatskog nogometnog saveza rekao da se "mogu pogledati u ogledalo i pljunuti u ono što vide".

"Njegova je poruka da su svi oni koji mu se ne sviđaju dostojni da ih se pljune, vrijeđa i ponižava", kazala je, zapitavši se kakva je to poruka mladima te svima onima koji se bore za suzbijanje huliganizma na stadionima.

Tu praksu vrijeđanja i nepoštivanja Jovanović je, dodala je Kosor, prenio i u Ministarstvo, potvrdu čega vidi u poruci njegove zamjenice Marije Lugarić na jednoj društvenoj mreži da u Ministarstvu sjede "lijene svete krave".

Grubim kršenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije Kosor smatra najavu ministrova pomoćnika Petra Skansija da će paraolimpijci, odnosno sportaši s invaliditetom, koji su osvojili zlatnu medalje od države dobiti upola manje novca nego olimpijci.

Također, istaknula je, temeljno je pravo i saborskih zastupnica i zastupnika da ih nitko ne vrijeđa, ponižava te diskriminira zbog pripadnosti bilo kojoj stranci, a to bi, ustvrdila je, svakodnevno prvi trebao promovirati upravo ministar znanosti i obrazovanja.

"Kroz to se šalju poruke mladim ljudima, generacijama koje će sutra sjediti u Hrvatskom saboru i voditi hrvatsku Vladu. Ako ih ministar i njegovi suradnici budu naučili da onima koji im se ne sviđaju pljunu u lice onda ćemo imati generaciju budućih političara i gospodarstvenika koji će Hrvatsku voditi u apsolutno krivom smjeru", poručila je Kosor.

Naglasila je da se Jovanović, dok je bio saborski zastupnik, sebe želio promovirati kao osobu koja se bori protiv korupcije i kriminala, te da ju je u tom smislu zapanjilo njegovo prešućivanje Vladine odluke da se na čelno mjesto u Janafu imenuje osoba s prvostupanjskom presudom, a na čelo Fonda za zaštitu okoliša osoba s pravomoćnom optužnicom.

"Ministar Jovanović koji je sebe promovirao kao osobu koja se bori protiv korupcije i kriminala morao je na to u Vladi reagirati, morao je upozoriti predsjednika i prvog potpredsjednika na činjenicu da je tako nešto apsolutno nedopustivo. Sve one vrijednosti koje je htio prikazati kao zastupnik u Saboru pogazio je kao član Vlade", naglasila je Kosor.

HDZ zamjera Jovanoviću i da je za 350 milijuna kuna, kako je rekla, "potplanirao" sredstva za plaće u svom ministarstvu, a premala su su sredstva, dodala je, planirana i za trošak energije na visokim učilištima kao i za pokrivanje troškova za školske programe koji bi bili alternativa vjeronauku.

Atmosfera u Saboru na rubu incidenta

HDZ-ovu temperaturu podigao je predsjednik kluba SDP-a Igor Dragovan koji je pobrojao sve zahtjeve za smjenom ministara bivše HDZ-ove vlade od Polančeca preko Kalmete pa do istražnih povjerenstava za kamione Inu i ostalo, javlja Dnevnik.hr . Kazao je također da je raskol u HDZ-u i borba za vlast razlog zašto su tražili ovakvu raspravu. To je razljutilo Jadranku Kosor, ali i njezina bliskog suradnika Josipa Salapića koji je zaradio i opomenu predsjedavajućeg Nenada Stazića.

'Da se vas pita ne bi bilo ni HDZ-a ni slobodne hrvatske države', izjava je Josipa Salapića koja je izazvala žamor i povike u sabornici, a sa strane SDP-a čuli su se i komentari 'zaveži' zbog čega je prosvjedovala Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:29