MISTERIOZNA ŽENA IZ SJENE

Kosor blokirala milijunske poslove prijateljici Ive Sanadera i Luke Bebića

Tvrtka Fimi-medija Nevenke Jurak zaradila je milijune jer joj je država bez natječaja dala poslove
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Privatna agencija Fimi-medija koja je u središte pozornosti dospjela zbog sklapanja višemilijunskih ugovora s HAC-om, neće više moći poslovati kao do sada. Kako saznajemo, premijerka Jadranka Kosor stopirala je ovom poduzeću mogućnost poslovanja s državnim tvrtkama s kojima je Fimi-medija do sada većinom poslovala i to redovito bez javnog natječaja pri čemu je ostvarila milijunske prihode.

Bili mali i nepoznati

Fimi-medija u vlasništvu je Nevenke Jurak i prema podacima iz sudskog registra posluje od 2001. Osnivačica i direktorica tvrtke je Nevenka Jurak, a broj zaposlenih od 2004. do 2008. porastao je s jedne na jedanaest osoba.

Iako je riječ o maloj tvrtki i ne pretjerano poznatoj u poslovnim krugovima, Fima-medija zahvaljujući poslovima s većinom državnim tvrtkama ostvarivala je tijekom godina visoke prihode. Primjerice, prema poslovnim izvješćima, tijekom 2004. tvrtka je ostvarila 200.000 eura prihoda, a godinu poslije 1,2 milijuna eura.

DOSSIER HAC: 'Nesklad' izazvan farbanjem tunela

Za razliku od 2006. kada je imala prihod od 3 milijuna eura, tvrka Nevenke Jurak 2007. imala je čak 7,3 milijuna eura prihoda, da bi prošlu godinu poslovanje zaključila sa 6,7 milijuna eura prihoda. To znači da je ta tvrtka samo u posljednje tri godine ostvarila 17 milijuna eura prihoda, odnosno, oko 120 milijuna kuna od čega je veći dio, kažu u HDZ-u, ostvaren od državnih tvrtki.

Uobičajen ‘cirkus’

Jedan od unosnijih poslova koje je Fima-medija sklopila bio je onaj s HAC-om prošle godine kada je ta tvrtka sklopila dva ugovora vrijedna oko 12 milijuna kuna za posao vezan za promidžbene spotove za elektronički sustav naplate cestarina (ENC). Taj posao sklopljen je bez javnog natječaja, no takvi zadaci, navodno, spadaju pod unutarnje poslove HAC-a, pa prema pravilniku i nisu dužni provesti nadmetanje.

Tvrtku Nevenke Jurak, HAC je redovito angažirao i za organizaciju svečanosti tijekom otvaranja novih dionica cesta ili početka radova. Svi ti poslovi Fimi-mediji dodijeljivani su bez natječaja, a HAC ih je prvi put angažirao 30. lipnja 2006. prilikom otvaranja autoceste kod Lipovca. Tom prigodom Nevenka Jurak trebala je osmisliti popratne događaje na otvaranju, a angažiran je i redatelj Krešo Dolenčić.

Sve je bilo napravljeno vrlo raskošno, postavljeni su i veliki šatori, a nisu nedostajali ni konji sa zapregama. No, tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, doznajemo, nije se svidjela ta vrsta glamura, pa je naposljetku otpušten redatelj Dolenčić. Do otvaranja autoceste Lipovac takve poslove obično je HAC obavljao sam i to uz vrlo male troškove. No, nakon što je u priču ušla agencija Fimi-medija, ‘cirkus’ oko otvaranja autocesta postao je uobičajen.

Gospođa je na sastanku

Prema pričama iz HAC-a Nevenka Jurak slovi kao vrlo poslovna i ugodna žena za suradnju. Kažu, kako je uvijek uspijevala riješiti svaki problem, ako bi nešto zapelo u poslovanju. No, s druge strane, doznajemo, nije nedostajalo ni poziva s visokih političkih mjesta da se za određene poslove angažira upravo Fimi-medija.

To, međutim, nije ništa neobično uzme li se u obzir da je Nevenka Jurak, kažu upućeni, vrlo bliska prijateljica ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa Sabora Luke Bebića. Fimi-medija , poslovala je i s drugim državnim tvrtkama - HEP-om, Hrvatskim šumama, Hrvatskim cestama... Poslovali su i s MUP-om i to ponajviše za vrijeme mandata Ivice Kirina kada su odradili posao s TV spotovima o sporoj vožnji po autocestama.

Kako posluje Fimi-medija i tko su joj sve klijenti, jučer nismo doznali. Ženski glas koji nam se javio u tvrtki kazao je kako je gospođa na sastanku. Poslije su nas nazvali i zatražili da pošaljemo mail s pitanjima. No, odgovore nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04