UOČI HAŠKE PRESUDE

Kosor braniteljima obećala sve što su željeli čuti, pa i to da će im prava postati zajamčena Ustavom!

U slučaju loše presude branitelji će tražiti progon svih koji su surađivali sa Sudom, prvenstveno Mesića
Zagreb, 120411.Banski dvori.Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata. Na slici: ministri Drazen Bosnjakovic, Davor Bozinovic, Tomislav Karamarko i Tomislav Ivic sa Jadrankom Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Udruge dragovoljaca i specijalaca iz Domovinskog rata dan prije presude Haaškog tribunala generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku , organiziraju mimohod središtem Zagreba i misu u zagrebačkoj prvostolnici za sve branitelje, a posebno za trojicu generala.

Povorka, u koju su pozvani svi građani, krenut će iz Šarengradske ulice, Savskom, Frankopanskom, Ilicom preko Trga bana Jelačića i Bakačevom do Katedrale. Jedan od organizatora, Zvonko Milas, predsjednik Udruge branitelja dragovoljaca, kaže da je osnovni cilj mimohoda - mirno, časno i dostojanstveno dočekati presudu hrvatskim generalima.

- Nikakvi nam prosvjedi nisu potrebni. I baš zato mi organiziramo mimohod i molitvu prije izricanja presude - kaže Milas.

Odani premijerki

Mimohod središtem Zagreba podržava svih 18 udruga koje su potpisale sporazum na nacionalnoj razini i koje su apsolutno odane premijerki Jadranki Kosor. Prije mjesec dana, kako bi razbila braniteljski prosvjed za Tihomira Purdu, organizirala je sastanak svih udruga, a i ovaj je put pribjegla sličnoj taktici. Kako bi amortizirala moguće masovnije nemire zbog haaške presude, organizirala je branitelje dan prije presude, kada se još neće znati ishod haaškog suđenja.

SDP-ova reakcija

Jadranka Kosor je tako tri dana uoči presude, u Banskim dvorima okupila sebi vjerne udruge i obećala im sve što su oni željeli čuti, pa čak i to da će braniteljska prava postati Ustavom zajamčena!

- Zajednička je inicijativa premijerke i braniteljskih udruga da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja podigne stepenicu iznad i da se proglasi ustavnim zakonom. Cilj je da se sve buduće vlasti u Hrvatskoj na taj način obvežu štititi dignitet Domovinskog rata i skrbiti se o svim stradalnicima, kako to zakon i propisuje.

Ali i da se izmjenama drugih zakona ne mogu smanjivati prava hrvatskih branitelja - rekla je nakon sastanka predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Slavica Hruškar.

U SDP-u pozivaju HDZ-ovu Vladu da poštuje postojeća prava branitelja pa ih onda, poručuje Ante Kotromanović, neće trebati štititi Ustavom.

Traže Mesićev progon

- Ne znam želi li premijerka na ovome skupiti političke bodove, ali mislim da su branitelji dovoljno pametni da sami vide što se događa i siguran sam da ih na ovome Jadranka Kosor neće pridobiti - naglašava SDP-ovac Kotromanović.

On smatra da je HDZ-ova Vlada u proteklih sedam godina trebala povećati zdravstvena i socijalna prava branitelja, što je, podsjeća, SDP i predlagao.

J. Kosor je ovom najavom de facto obećala braniteljima da im niti jedna buduća vlada više neće moći smanjivati prava, kao što je to činila ona Ivice Račana 2000. godine. HDZ time želi braniteljske udruge, uoči haaške presude, dodatno vezati uza se, ali i za vrijeme kad bude u oporbi.

U slučaju izuzetno loše presude planiraju zatražiti progon svih onih građana Hrvatske koji su na bilo koji način surađivali s Tužiteljstvom i svih onih koji su “tone transkripata nosili u Haag”. Pritom prvenstveno misle na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:42