UVJERENA U ZAVRŠETAK PREGOVORA U LIPNJU

Kosor: Doći ću u Sabor kada me pozovu oni koji priznaju da imam legitimitet

Premijerka je izjavila kako oporbene stranke, a posebno SDP, šire mržnju prema vladajućem HDZ-u
 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Svi se moramo držati ustavnih odredbi, i predsjednik i Vlada, i zastupnici. Sva tri stupa vlasti moraju biti u okviru Ustava, i njihove izjave. Mi ćemo na tome inzistirati. Hrvatska je u parlamentarnoj demokraciji, a ne u polupredsjedničkom sustavu - izjavila je premijerka Jadranka Kosor gostujući večeras u Dnevniku Plus HRT-a.

Dodala je i kako nije bilo dobro kada je predsjednik RH, Ivo Josipović, komentirajući izbore HDZ stavio na jednu stranu, a sve druge parlamentarne stranke na drugu.

- Većina je bila za jesen, a mi od početka govorimo kako će izbori biti krajem godine. Kada to gledate to vam je manje-više isto - objasnila je premijerka i dalje ne dajući točan datum izbora.

Intervjuu s predsjednicom Vlade trajao je pola sata i iako je najavljen razgovor o trenutačnom stanju Hrvatske, najviše se govorilo o HDZ-u, pregovorima s Europskom unijom te nadolazećim parlamentarnim izborima.

Što se tiče gospodarske krize u Hrvatskoj, Kosor je kratko rekla: Vlada razumije, situacija nije jednostavna! Uz to, napomenula je kako ima šanse da se Hrvatska gospodarski oporavi ove godine.

Na pitanje o guverneru Željku Rohatinskom , objasnila je kako i Vlada i HNB moraju raditi zajednički na boljitku Hrvatske.

Premijerka je prokomentirala i pozive opozicije da dođe u Sabor.

- Naravno da ću se rado odazvati na pozive iz parlamenta, ali onda kada me pozovu oni koji me priznaju za šeficu Vlade i koji priznaju da imam legitimitet - izjavila je Kosor te dodala kako oporba, a posebno SDP, širi mržnju prema vladajućem HDZ-u.

Od zastupnika koji najviše rade na ocrnjivanju HDZ-a, Kosor je posebno istaknula Slavka Linića i Željka Jovanovića. Oni su, naime, više puta opisali HDZ-a kao zločinačku organizaciju. Osvrnula se i na izjave predsjednika SPD-a Zorana Milanovića o njenom stanu.

- Ne može on reći 'Uzela si stan i nisi ga vratila'. To je smišljena haranga i protiv mene i protiv 220 tisuća članova HDZ-a - rekla je Kosor te podsjetila kako je upravo njena stranka počela borbu protiv korupcije.

Nije želje govoriti kako se osjećala kada su prosvjednici bili ispod prozora njenog stana na zagrebačkim Ravnicama, no priznala je kako nije bila doma tada, već samo njezina majka.

Na pitanje misli li da oporba stoji iza sve učestalih prosvjeda Kosor je utvrdila kako bi bilo pošteno da i oporbeni čelnici prokomentiraju aktualna zbivanja.

- Svašta pišu novine. Ima tu kojekakvih informacija koje dolaze u Vladu i kod naših zastupnika. Oporba želi da Vlada ode. Ako žele odmah onda to znači se prekidaju pregovori. Bilo bi pošteno da oporbeni čelnici nešto o tome kažu - odgovorila je Kosor.

Komentirajući rezultate anketa popularnosti političkih stranaka i pojedinaca u Hrvatskoj premijerka je izjavila: Kada nosite teret krize, i kada imate pregovore za EU, i do milijun problema kao što su brodogradilišta onda morate računati na to da vam mnogi neće pljeskati.

Međutim, uvjerena je kako će Hrvatska završiti pregovore u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:19