RAZGOVOR ZA NOVU TV

Kosor: Htjela sam dokazati da nisam ničija lutka na koncu

 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor poručila je danas da je reagirajući na pokušaj puča bivšeg premijera Ive Sanadera prije sedam dana bila spremna na sve pa i prijevremene izbore. Nakon svege je, kaže, mirna.

- Bila sam mirna jer moram reći da sam prije ili kasnije u nekom sličnom obliku to očekivala. Ne mogu reći da li ovako brzo. Znala sam što moram učiniti jer je moja prva pomisao bila interes RH. Ja sam i tada jasno objasnila da se radilo o ugrožavanju interesa stranke, ali i države. U ovo vrijeme krize svaki dan može biti ključan, a vidjeli ste kako je reagirala burza - poručila je premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za Novu TV.

Nije željela pronalaziti moguće razloge za istup bivšeg premijera Sanadera.

Sanader je prošlost

- Nije moje da pronalazim razloge, a kamoli da ih komentiram. Vodila sam se time da je bivši premijer otišao jer je to htio. Rekao je da se neće vratiti u politiku jer dolazi vrijeme za neke druge. Ja sam preuzela vođenje stranke i vlade i to počela raditi punom snagom, punim plućima. Neki nisu vjerovali da se mala od kužine može pretvoriti u kapetana broda - poručila je Kosor i zaključila kako je cijela priča sa Sanaderom za nju okrenuta stranica. Sada su joj kaže najvažniji problemi koji su ključni za Hrvatsku: gospodarska kriza i nastavak pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ne očekuje daljnje probleme niti u samom HDZ-u, ali niti u vladajućoj koaliciji.

‘Mesić me nije savjetovao’

Na pitanje je li tražila savjet ili podršku predsjednika Mesića u zadnjih sedam dana Kosor je odgovorila da nije.

- Niti je on pokazao bilo kakvu inicijativu da mi dalje savjete. To je bilo stranačko pitanje i predsjednik je odlično postupio što se nije miješao - smatra premijerka koja prisjećajući se jučer posljednjih predsjedničkih izbora u kojima ju je pobjedio aktualni predsjednik Mesić kazala kako ne žali za ničim.

Osvrnula se i na predsjedničke izbore 2005.

- Sjećam se toga kao da je bilo jučer i ne mogu vjerovati da je prošlo pet godina. Osjećaj je napetosti kada očekujete rezultate, a znate unaprijed tko će biti izabran za predsjednika RH, ali bilo mi je važno da imam dobar rezultat. Iza Mesića su bili svi, njega su podržavali svi osim HDZ-a pa je i sama utrka bila prilično teška. Ja sam se borila do zadnjeg daha - poručila je u razgovoru za Novu TV.

Mesiću danas ne zamjera ništa iz kampanje pa niti što ju je nazivao “Suzana”. Nije me to boljelo, pojasnila je, koliko me stimuliralo da još tvrđe, žešće pokažem da nisam ničija mala od kužine, ničija lutka na koncu.

Na kraju Mesićevog mandata u kojem je ona na mjestu premijerke zadovoljna je njihovom suradnjom te očekuje da će jednako dobra biti i suradnja s idućim predsjenikom.

- Vrijeme je donijelo svoje. Nema ničeg više što bi se moglo nazvati nekom gorčinom. U međuvremenu je puno vode proteklo ispod savskog mosta. Mi imamo odličnu suradnju, svatko u okviru svojih ovlasti. Puno smo razgovarali o teškim pitanjima i puno toga rješili. Voljela bih da je to matrica i za ponašanje sa sljedećim predsjednikom - kazala je Kosor te otkrila i da ona predsjedniku govori vi jer je on stariji od nje iako je on oslovljava s ti.

Borba protiv korupcije

Premijerka Kosor poručila je da će Vlada i dalje stvarati okvir za borbu protiv korupcije.

- Sve institucije ove države moraju raditi svoj posao, a Vlada mora stvarati okvir ili kako se kaže političku volju. Imamo propise, zakone, institucije i oni rade svoj posao u okviru svojih - poručila je Kosor koja nije htjela ulaziti zašto su afere isplivale tek nakon odlaska Sanadera.

- Ne mogu govoriti da nije bilo političke volje. Ne želim razmišljati na taj način. Sve mora biti obavljeno u skladu s propisima bez obzira na ime i prezime. Važno je da taj posao ide i da nema nedodirljivih. Ne smije ponestati niti snage niti volje, ne smije biti straha i ne smije ponestati novaca. Nema zaštite ni za koga tko je činio kazneno djelo. I onaj tko zataškava čini kazneno djelo - zaključila je premijerka te najavila da će se s rekonstrukcijom Vlade ići kada za to dođe vrijeme na razini svih kadrova: i državnih tajnika i ministara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:24