OPTIMIZAM U VLADI

Kosor i dalje uvjerena u završetak pregovora u lipnju

Zaključak sastanka premijerke s čelnim ljudima državne uprave i pravosuđa je da 'sve odvija prema dosadašnjim planovima i unutar zadanih rokova'
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Ni tjedan dana prije izricanja haaških presuda, u Banskim je dvorima danas popodne održan sastanak premijerke Jadranke Kosor s čelnim ljudima državne uprave i pravosuđa, a s ciljem ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Zaključak dvosatnog sastanka je, kako stoji u službenom priopćenju, da se “sve odvija prema dosadašnjim planovima i unutar zadanih rokova”, što Hrvatskoj još uvijek daje šanse da pristupne pregovore zatvori u lipnju. Štoviše, čini se da je posjet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa Vladi ulio dodatni optimizam da je kraj pregovora u lipnju moguće, a takva je atmosfera, tvrdi jedan naš sugovornik, vladala i na današnjem sastanku.

- Premijerka nas je izvijestila o posjetu Barrosa i obvezama koje su pred nama. Nakon Barrosova posjeta, porasle su nam šanse da pregovore zaključimo u lipnju. Opći je dojam da su Barroso i države članice EU impresionirani onime što smo dosad uradili i što i dalje radimo - otkriva naš sugovornik.

Ipak, da Bruxelles od Zagreba očekuje da u nekim područjima još ojača napore priznao je nakon sastanka ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Moramo pokazati neovisnost sudstva i učinkovitost u imenovanju novih sudaca i državnih odvjetnika - kratko je kazao Bošnjaković, dodavši kako je Hrvatska na tom području puno i napravila. To se, tvrdi, vidi i po podatku da smo u ovu godinu ušli s više od 84.000 neriješenih civilnih predmeta na sudovima, od čega je u prvom tromjesečju rijeđeno njih preko 14.000.

Na sastanku o zatvaranju mjerila sudjelovali su i ministri Tomislav Karamarko, Davorin Mlakar i Božidar Pankretić, ali i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i Državnog sudbenog vijeća Ranko Marijan, kao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Za zatvaranje poglavlja 23. Hrvatska mora ispuniti 10 mjerila, a njegov završetak ovisit će i o ocjeni haaškoga tužitelja Sergea Brammertza, koji bi u svibnju trebao posjetiti Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:02