IZA ZATVORENIH VRATA

Kosor i Josipović u zadnji čas usuglasili dnevni red sjednice VNS-a. Grbić nije pozvan

Na sjednicu neće biti pozvan ni ravnatelj policije Oliver Grbić niti Damir Polančec jer VNS, kaže Josipović, nije mjesto gdje se saslušavaju ljudi
Rijeka, 300511.Danas je otvorena cesta D404, Luka Brajdica - cvor Draga. Svecanost pustanja u promet drzavne ceste D404 odrzana je na zapadnom ulazu u tunel Pecine, a otvorila ju je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Svecanosti su uz brojne goste prisustvovali i gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel, zupan primorsko-goranski Zlatko Komadina te ministri Bozidar Kalmeta i Branko Bacic. Na slici: Zlatko Komadina, Vojko Obersnel, Jadranka Kosor, Bozidar Kalmeta.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Sve do jučer poslijepodne predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor usuglašavali su dnevni red današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvanom povodom optužbi nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako je ravnatelj policije Oliver Grbić davao nalog HDZ-ovcima da pišu anonimne prijave protiv dužnosnika oporbe.

Polančec otkriva: Kosor je Karamarku rekla da mi pokaže nalog za uhićenje

Premda su se još 21. svibnja predsjednik i premijerka složili da treba održati sjednicu VNS-a, čelni ljudi države otpočetka su se razilazili na tome oko čega bi se zapravo na toj sjednici trebalo raspravljati.

Bez otkrivanja detalja

Ne čudi stoga što su sve do jučer poslijepodne Pantovčak i Banski dvori dogovarali točke dnevnog reda današnje sjednice odnosno onu ključnu koja bi trebala raščistiti teške Polančecove optužbe na račun represivnog aparata. Sjednice VNS-a naime, prema Zakonu zajednički sazvijaju predsjednici države i Vlade koji zajedno i odlučuju o temama o kojima će se se raspravljati.

U Uredu predsjednika jučer poslijepodne tek su priznali da je dnevni red usuglašen. Detalje, međutim, nisu željeli otkriti pa tako niti je li prevagnulo stajalište predsjednika ili premijerke. Josipović, naime, smatra da središnja tema mora biti zaštita ljudskih prava i osiguranje neovisnosti rada policije, DORH-a i pravosuđa. Premijerka je, pak, zagovarala da to bude zaštita institucija pravne države u njihovom radu.

- Sve je usuglašeno i zadovoljne su i jedna i druga strana - bilo je sve što su nam željeli reći Josipovićevi suradnici. Tajne, međutim, nema kada je riječ o sudionicima sjednice VNS-a, na njoj će u Uredu predsjednika biti samo članovi VNS-a.

Polančecova izjava

I sam Josipović izjavio je kako VNS “nije mjesto gdje se saslušavaju ljudi” te da stoga nije za to da na sjednicu dolazi Grbić ili bilo tko drugi. Iako je Polančec poslao svoju izjavu svim članovima VNS-a, jučer poslijepodne u Uredu predsjednika još je nisu primili pa nisu mogli ni reći kako će se ponašati prema njoj.

Sjednicama VNS-a inače predsjeda predsjednik države, a osim njega i premijerke poziv za današnju sjednicu dobili su i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko , ministar obrane Davor Božinović, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Saša Perković, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigutnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, ravnatelji sigurnosnih službi Josip Buljević i Darko Grdić te član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost kao i predstojnik Ureda VNS-a Petar Mišević.

S odlukama koje VNS donese Josipović i Kosor se moraju usuglasiti jer ih supotpisiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:21