POBOLJŠANJE ODNOSA

Kosor: Ima naznaka da će Tadić donijeti nove podatke o nestalim osobama

 Davor Pongračić/CROPIX

POŽEGA - Od sutrašnjeg susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u Vukovaru, premijerka Jadranka Kosor očekuje konkretne pomake u rješavanju pitanja nestalih branitelja i civila za kojima Hrvatska traga već 19 godina.

- Mnoge obitelji, nažalost, nestaju, mnogi roditelji su u međuvremenu i umrli, a nisu dobili dogovor gdje su njihova djeca. Sutrašnji razgovori vjerujem da će konačno pomoći da svi zajedno riješimo ta pitanja - kazala je premijerka u srijedu u Požegi prilikom posjete Drvnoj industriji Spin Valis.

O najavljenim prosvjedima Kosor je odgovorila kako svatko ima pravo na svoje mišljenje ali u okvirima zakona i Ustava. - Ako riješimo pitanje i sudbinu jednog branitelja i civila mi smo učinili korak naprijed - kazala je Kosor.

Premijerka je posjetila Spin Valis kako bi se na licu mjesta uvjerila kako je ova prerađivačka tvrtka prva u svojoj branši izašla iz krize tako da posla za svih 460 zaposlenih ima dovoljno, a na posao se vraćaju i radnici koji su zbog krize bili otpušteni.

Trenutno namještaj izvoze u 29 zemalja, a izvoz je porastao za 17 posto. Podatci, na državnoj razini, kažu kako je izvoz porastao za 10 posto (namještaja za 12-13 posto), a uvoz smanjen za 20 posto - pružaju nadu kako ova grana gospodarstva izlazi iz recesije.

- Tu je, sigurno, pomogla i činjenica da je Vlada prepoznala problem i poduzela mjere koje su utjecale na brži izlazak iz krize - rekla je premijerka napominjući kako su to dobre poruke da se sa sposobnim ljudima može izaći iz krize, a Vlada će i dalje poduzimati određene korake kako bi izvoznicima olakšala njihovu poziciju na svjetskom tržištu.

- Nakon današnjeg posjeta mogu reći da sam optimističnija nego jučer glede izlaska iz krize - poručila je Jadranka Kosor. Premijerka je komentirala i nekoliko posljednjih izjava oporbenih političara pa tako i izjavu Vesne Pusić (HNS) kako nije pametno davati jamstva brodogradilištu 3. maj.

- To je neprihvatljivo! Guranje radnika 3. maja u prosvjede, štrajkove, te poruke kako bi trebalo zaustaviti pregovore za ulazak u EU - pokazuje prije svega potpuno komešanje i konfuziju u oporbi i u tz. Kukuriku koaliciji. Jedni govore jedno, drugi drugo -ne mogu se dogovoriti što žele. To nije dobro i naš je strategijski, povijesni cilj završiti pregovore slijedeće godine - istakla je Kosor žaleći se pritom na teška dogovaranja s oporbom.

- Pozivam i dalje oporbene čelnike na dogovor oko strategijskih pitanja, a jedan od njih je ulazak u EU i završetak pregovora, kao i završetak privatizacije brodogradilišta.

Jadranka Kosor je, obilazeći pogone Spin Valisa u pratnji predsjednika uprave Zdravka Jelčića, potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića i ministra gospodarstva Đure Popijača u jednom trenutku zastala pored stola za kojeg su joj domaćini rekli da ima naziv „mirni“ jer je stabilan bez obzira na površinu na kojoj stoji.

- Takav stol nam je potreban u Vladi prilikom donošenja proračuna - kroz smijeh je komentirala dobro raspoložena premijerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:16