MJERE ZA SPAS GOSPODARSTVA

Kosor je obećala: 180 dana do nove i bolje Hrvatske

I građani i gospodarstvo od studenog trebali bi početi osjećati prve konkretne rezultate Vladina programa
 Goran Šebelić/CROPIX

ZAGREB - Ako se ministri budu držali rokova Plana provedbe Programa gospodarskog oporavka koji su si danas sami zadali, građani, ali i gospodarstvo, mogli bi od 1. studenoga, za 178 dana, početi osjećati i prve konkretne rezultate tog programa.

Nema tolerancije

Od studenog nitko više neće plaćati krizni porez, a već u srpnju 1,4 milijuna ljudi, prema obećanjima premijerke Jadranke Kosor , zbog drugačijih poreznih osnovica trebalo bi imati veća primanja.

Kosor: Milijun i pol hrvatskih građana od 1. srpnja imat će veća primanja

Privatnom sektoru olakšanje bi trebalo donijeti to što sva državna poduzeća namjeravaju podmiriti svoje obveze, ali i to što će, prema najavama potpredsjednika Vlade Ivana Šukera, i najveći dužnici HEP i i HŽ dugovanja podmirivati u roku od 60 dana. Rasterećenje bi trebalo donijeti i ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta od vodnog i doprinosa za Hrvatske šume, do spomeničke rente i naknade za turističku zajednicu.

Državi bi dodatni novac trebala donijeti prodaja udjela u poduzećima u kojima ima do 25 posto. Vlada je usvojila Plan provedbe Programa gospodarskog oporavka u kojem je za 131 mjeru detaljno propisano koji sve zakoni moraju biti promijenjeni i u kojem roku. Prekoračenja rokova, odlučna je bila Kosor - ne smije biti.

- Svi rokovi moraju se ostvariti kao što je planirano. Rokovi se ne mogu produživati niti odgađati, već jedino skraćivati. Nikakva ometanja provedbe programa nećemo tolerirati - poručila je Kosor. Neke će mjere, objasnila je, biti provedene ove godine, neke do ulaska u EU, a neke imaju i rok od deset godina.

Rebalans u srpnju

Među onim dugoročnijim su i neke od najvažnijih reformi. Budući da se otpuštanja pet posto zaposlenih u državnoj upravi i javnim poduzećima planira tek za drugi dio iduće godine, može se pretpostaviti da će parlamentarni izbori ipak biti prije roka. Teško je, naime, očekivati da bi takve nepopularne poteze HDZ-ova Vlada napravila prije izbora. Također, neće se dirati niti u poljoprivredne potpore.

Ukidanje broja općina zacrtano je u Programu, no to će ipak provesti iduća Vlada. Rokovi iz Plana provedbe jasno pokazuju da će ukidanje općina na dnevni red doći tek 2013., uoči idućih lokalnih izbora, a definitivno nakon sljedećih parlamentarnih.

Premijerka je najavila i rebalans proračuna za srpanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:38